Новини

В Україні планують запровадити кримінальну відповідальність за підробку COVID-сертифіката. Як за це карають в інших країнах

За використання підробок у нас хочуть встановити штраф до 34 000 грн або обмеження волі на строк до двох років.

Фото: which.co

В Україні планують значно посилити покарання за підробку COVID-сертифіката. Так, комітет Верховної Ради рекомендує парламенту ухвалити у першому читанні законопроєкт, який пропонує штраф чи позбавлення волі за підробку документів про профілактичне щеплення від небезпечних хвороб.
За використання таких документів хочуть встановити штраф від 17 000 до 34 000 грн або обмеження волі на строк до двох років.

Притягнути до відповідальности хочуть і медиків: за свідоме внесення неправдивих відомостей до медичної документації пропонують встановити штраф від 34 000 до 68 000 грн або до двох років тюрми без права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю від одного до трьох років.
Для людей, які можуть займатися збутом такої документації, встановлять штраф від 85 000 до 170 000 гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

У різних країнах світу вже запровадили схожі правила. Розповідаємо, як карають в інших країнах за підробку сертифіката про вакцинацію.

Франція

Пред’явника підробленого сертифіката вакцинації можуть оштрафувати на суму до 3 тисяч 750 євро, а також позбавити волі на пів року. При цьому небезпека є і для роботодавців. Якщо вони не перевірили справжність сертифіката працівника, їм також загрожує штраф від тисячі євро.
За зберігання, використання та підробку COVID-сертифікатів у Франції загрожує від 2 до 5 років ув’язнення.

Вам буде цікаво:«Що я порушив?»: як поліція перевіряє ринки, торгові центри, ресторани на дотримання нових карантинних норм

Німеччина

Пред’явників підробки оштрафують на суму до 25 тисяч євро, а за організоване шахрайство із сертифікатами загрожує від 5 до 10 років в’язниці.

Греція

За фейковий сертифікат чекає штраф до 5 тисяч євро. Так само штрафують і медпрацівників за видачу фальшивих документів про вакцинацію чи свідоцтво про одужання.
В країні штрафують і власників медичних закладів та будинків для літніх людей, які найняли невакцинований від коронавірусу персонал.

Італія

До 1,5 тисячі євро штрафують за пред’явлення підробки. А ще може загрожувати від 1 до 5 років в’язниці. За організоване шахрайство передбачено до 6 років позбавлення волі.

У Канаді ж штраф за підробку встановлений аж до 100 тисяч доларів плюс рік в’язниці.

Коментарі