Репортаж

«Що я порушив?»: як поліція перевіряє ринки, торгові центри, ресторани на дотримання нових карантинних норм

Поліціянти разом із фахівцями Держпродспоживслужби щодня перевіряють десятки магазинів, закладів громадського харчування на дотримання нових карантинних норм. Як на це реагують власники закладів та відвідувачі, читайте у матеріалі.

З 24 жовтня у Чернівецькій області посилили карантинні обмеження. Так, обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує дозволяти відвідування закладів громадського харчування, культурних, розважальних, спортивних та інших установ лише за наявности сертифіката про вакцинацію або документа, що засвідчує про одужання від COVID-19. Для цього підходять як ПЛР, так і експрес-тест, що діє 72 години.

«Шпальта» спільно з поліціянтами та фахівцями Держпродспоживслужби побували на несподіваній перевірці. Як реагують підприємці на зауваження і порушення протиепідемічних норм та скільки протоколів склали, читайте далі у матеріалі.

Перевірки починають зранку і тривають вони до пізнього вечора. Впродовж дня поліція обирає якусь ділянку, об’єкт чи вулицю і разом із фахівцями Держпродспоживслужби проводять рейд.

Сьогодні, 26 жовтня, перевіряли ринок на вулиці Ентузіастів. В одному з тамтешніх кафе виявили порушення – відсутність розмітки, яка повинна забезпечити потрібну дистанцію між відвідувачами. Правоохоронці склали протокол на підприємця.

«Нікого не було в залі. А вони за розмітку виписали протокол. У мене немає розмітки, я навіть уперше чую про неї. Яка тут розмітка? 6 столів є всього. Де я маю її класти? Від початку карантину тут більше двох людей не буває. Що я порушив?» — обурюється власник кафе Юрій.

Зрештою, чоловік погоджується встановити розмітку, «якщо потрібно буде». Однак підписати протокол відмовився.

Далі разом із мобільною групою заходимо в торговий центр. Продавці метушаться, побачивши поліцію, і швиденько одягають маски. Оскільки людей небагато, правоохоронці обмежуються декількома зауваженнями продавцям щодо дотримання протиепідемічних заходів.

Продавчиня в одному з магазинів у ТЦ Марія Савчук каже, що нормально ставиться до таких перевірок, і вважає, що вони необхідні.

«Я вакцинувалася двічі, і покупців запитую, чи вакциновані. Невакцинованих відвідувачів не обслуговую. Такий закон вийшов, і ніхто не хоче платити великі штрафи. Але найосновніше – це безпека і здоров’я, моє та рідних», — каже Марія Савчук.

Далі перевіряють заклад громадського харчування – їдальню. Фахівці Держпродспоживслужби одразу звертають увагу на наявність антисептика та смітника для використаних масок біля входу.

Працівниця їдальні міряє усім відвідувачам температуру, за необхідности надає маски тим, у кого їх немає. У закладі за столиком не побачили більше 4-х осіб, столові прибори були в індивідуальному пакуванні, а відвідувачі дотримувалися дистанції. Проте про наявність сертифіката про вакцинацію чи ПЛР-тесту присутніх не запитували ні поліціянти, ні працівники закладу харчування. Водночас при вході в їдальню відвідувачів попереджають про рекомендації ТЕБ та НС.

Далі — перевірка продуктового магазину. Працівники тут у масках, проте без рукавичок. На зауваження мобільної групи щодо відсутности останніх продавці реагують швидко й уже за хвилину всі у рукавицях.

Власниця магазину каже, що до карантинних обмежень ставиться дуже серйозно. Навіть показує зошит, у якому щодня перевіряють температуру працівників магазину перед початком робочого дня. Однак і тут фахівці звертають увагу на відсутність розмітки. Власниця виправдовується, що вона була, але забрали її, коли Буковина потрапила до «зеленої» зони. У таких ситуаціях мобільна група дає час на те, щоб підприємці усунули недоліки.

«У наших працівників є сертифікати про вакцинацію. Ми постійно стежимо за тим, щоб відвідувачі були в масках, бо це і наша безпека теж», — каже власниця магазину Людмила.

Дільничний офіцер Чернівецького районного управління поліції Олександр Дарійчук зазначає, що під час таких перевірок складають 3-4 протоколи про порушення.

«Раніше виявляли більше порушень. Наразі люди відповідальніші, здебільшого в масках. Щодо нововведень, зокрема наявности сертифікатів про вакцинацію чи ПЛР-тести, сьогодні ми перевіряли один із хостелів у центрі міста. Там у всіх були наявні і тести, і сертифікати, всі документи були в нормі. У відвідувачів кафе, торгових центрів тощо наявність цих документів повинна перевіряти адміністрація цих закладів або ж призначена для цього відповідальна особа. Якщо ми виявляємо порушення, то відповідальність за це несе адміністрація закладу», — підсумовує Олександр Дарійчук.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі