Новини

За яких умов можуть анулювати COVID-сертифікат

Спершу треба довести факт підробки даних.

Фото: itc.ua

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що COVID-сертифікат можуть анулювати, якщо доведено, що медичний запис недостовірний. Поки випадків позбавлення сертифікатів не було. Про це повідомила в коментарі РБК-Україна заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Якщо кіберполіція визначить недостовірний медичний запис, його скасують та анулюють. Це можуть зробити тільки після того, як доведуть вину особи та сам факт підробки даних. За словами заступниці міністра, інформацію про можливі підозрілі випадки передають у правоохоронні органи.

«Всі повідомлення, які з’являються в соцмережах або які ми отримуємо телефоном, одразу передають для здійснення слідчих дій. А вже правоохоронні органи роблять “контрольні закупівлі” або кіберполіція перевіряє. Механізм уже відпрацьований», — розповіла Марія Карчевич.

У випадку, якщо кіберполіція знаходить докази участи у підробці документів медичних працівників, МОЗ звертається до місцевих рад, щоб на час слідства відсторонити керівників закладів установ.

Як зазначила Карчевич, уже у чотирьох регіонах є випадки звільнення, відсторонення і початку власного службового розслідування.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації спростило процедуру отримання сертифіката про вакцинацію в «Дії». Так, тепер не доведеться крутити головою перед камерою телефону та створювати електронний підпис.

 

Коментарі