Новини

Малозабезпечені українці зможуть отримати фінансування для власного бізнесу: як отримати гроші

Ці кошти можна буде використовувати тільки для оплати рахунків на придбання обладнання і матеріалів, що необхідні для власної справи.

Фото: iStock

Із січня 2022 року держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансування на започаткування власного бізнесу. Це робитимуть у рамках державної бюджетної програми «Рука допомоги», повідомляють на сайті проєкту.
За словами Міністерки соціальної політики України Марини Лазебної, на реалізацію цієї програми планують видати близько 100 мільйонів гривень. Ця державна інвестиція може допомогти створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств.

Як це працюватиме
Державна допомога на започаткування власного бізнесу є безвідсотковою. Вона складатиме до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн).
Ці кошти нададуть у безготівковій формі, їх можна буде використовувати тільки для оплати рахунків на придбання обладнання і матеріалів, що необхідні для власної справи.
При цьому через три роки допомогу потрібно повернути. Але ця сума зменшиться коштом сплачених за три роки податків та соціального внеску.
Зазначимо, що не треба повертати гроші, якщо:
— сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги;
— підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей (за направленням центру зайнятости);

Як взяти участь у програмі
Участь можуть взяти незайняті малозабезпечені, які отримують державну соціальну допомогу і які зареєстровані як безробітні. Для цього треба звернутися із заявою до центру зайнятости за місцем проживання (детально — на сайті проєкту).
Учасникам допоможуть розробити навіть бізнес-план. Це робитимуть працівники центрів зайнятости. Вони надаватимуть учасникам консультації з ведення бізнесу та професійно навчатимуть.

Зазначимо, що проєкт уже реалізували у 2016-2019 роках у деяких областях. Як зазначає Мінсоцполітики, допомогу від держави тоді отримали понад 230 учасників пілотного проєкту. Понад 90% із цих людей наразі успішно працюють.

 

Коментарі