Новини

Україна надала 15 мільйонів кубів газу Молдові як екстрену допомогу

Газ передали, щоб стабілізувати тиск у газотранспортній системі (ГТС) Молдови.

Фото: reuters

Оператор Газотранспортної системи України (ОГТСУ) надав 15 мільйонів кубометрів газу Молдові як екстрену допомогу. Про це повідомив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Це відбулося з умовою повернення «блакитного палива». Таким чином Молдова зможе стабілізувати тиск у ГТС на час організації додаткових закупівель газу. Рішення про передачу ухвалили в Раді національної безпеки й оборони (РНБО) та Кабінеті Міністрів.

Макогон повідомив, що Росія пропонує знижку у випадку політичних поступок від нового уряду Молдови.

«РФ готова надати знижку в разі політичних поступок від нового проєвропейського уряду Молдови. Це і є приклад використання газу як гібридну зброю», — зазначив Макогон.

На думку гендиректора, у Європі мають відреагувати на агресивну поведінку «Газпрому», що призвела до енергетичної кризи в ЄС та Молдові зокрема.

Отримання газу з України підтвердили й у «Молдоватрансгазі». Крім України, свою підтримку надала Румунія, що запропонувала допомогу в збереженні системи передачі природного газу.

Нагадаємо, молдовська компанія «Energocom» уперше за 30 років незалежности уклала угоду про придбання блакитного палива з Польщі, а не з Росії. Про це стало відомо на тлі продовження газового контракту з «Газпромом».

Раніше «Шпальта» писала, що Україна зможе надати Молдові 700 млн кубів газу 

Коментарі