Новини

У Польщі зафіксували понад пів тисячі фейкових COVID-cертифікатів з України

Найбільше випадків фейкових документів виявили на пункті пропуску «Гребенне-Рава-Руська».

Фото: УНІАН

Цьогоріч Прикордонна служба Польщі виявила понад пів тисячі підроблених COVID-cертифікатів, що надавали громадяни України. Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначили у Надбужанському відділі Прикордонної служби, польські прикордонники виявили 554 сертифікати міжнародного зразка, видані в Україні, щодо яких існує «обґрунтована підозра в підробці». Найбільше випадків фейкових документів виявили в пункті пропуску «Гребенне-Рава-Руська» — 352.

У Бещадському відділі прикордонники зафіксували ще 12 таких випадків.

Останнє порушення виявили 25 жовтня в пункті пропуску «Зосін-Устилуг». У п’яти громадян України, які перетинали кордон, зафіксували підробку COVID-cертифікатів. Їх затримали, а потім заборонили в’їзд на територію Польщі адміністративним рішенням.

Нагадаємо, українці, які мають COVID-cертифікати про щеплення, після перетину польського кордону можуть не відбувати карантин.

Як українська влада бореться з фейковими документами?

За підробку COVID-сертифікатів нині карають:

— штрафом до 17 000 гривень;

— арештом на строк до 6 місяців;

— обмеженням волі на строк до 2 років.

За повторне вчинення кримінального правопорушення українцям загрожує обмеження чи позбавлення волі на строк до 5 років.

Для тих, хто свідомо користується фейковими документами, передбачена відповідальність у вигляді штрафу сумою 850 гривень або ж арештом до 6 місяців чи обмеженням волі до 2 років.

Також у МОЗ підготували законопроєкт про посилення відповідальности за підробку медичних документів. Уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт закону й подав його до Верховної Ради.

Водночас МОЗ разом із Нацполіцією та СБУ фіксують і розслідують сотні випадків фальсифікації документів про вакцинацію.

Коментарі