Новини

Нові обов’язкові предмети та тести для магістрів: до яких змін готуватися вступникам

Виші повинні опублікувати на своїх сайтах правила прийняття з переліком конкурсних предметів, прохідним балом і датами проведення творчих випробувань уже до 31 грудня.

Фото: hadiach.city

У жовтні Міністерство освіти й науки (МОН) затвердило нові умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти. Серед змін — нові тести для магістрів, додаткові обов’язкові предмети та зменшення кількости заявок на контракт.

Другий обов’язковий предмет

Як відомо, першим обов’язковим предметом для всіх є українська мова. Проте з 2022-го перелік спеціальностей, де математика є другим обов’язковим предметом, збільшиться. Крім факультетів точних наук та деяких спеціальностей у педагогічних вишах, її складатимуть усі, хто захоче вступити на «Журналістику», «Соціальну роботу» та «Соціальне забезпечення».

Для абітурієнтів спеціальности «Міжнародні відносини» математика теж стала обов’язковим другим предметом, а іноземні мови — третім. Вступники медичного спрямування зможуть обирати другий між математикою і біологією. А третій обов’язковий предмет — між хімією і фізикою.

Вступ із торішнім сертифікатом ЗНО

2022-го можна буде вступити з сертифікатами ЗНО за 2019, 2020 та 2021 роки. Однак мінімальний прохідний бал для участи у відборі на бюджет виші встановлюватимуть самостійно.

Кількість заявок на вступ

На державні місця — до п’яти, тут нічого не змінили. А от на контракт — лише двадцять, а не тридцять, як минулого року.

Які зміни для магістрів?

Нововведення запровадили для тих, хто вступатиме на такі спеціальності: «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» та «Право».

Крім іспиту з іноземної мови, магістри будуть складати тест загальної навчальної компетенції (ТЗНК) та предметний тест, що відповідає професійному вступному іспиту. Всі питання та теми, за якими готуватися, абітурієнт зможе знайти на сайті обраного університету.

Магістри також можуть скористатися результатами єдиного вступного тесту з іноземної мови за 2020 та 2021 роки. Інші ж іспити потрібно буде складати в рік подання документів на вступ.

ЗВО повинні опублікувати на своїх сайтах правила прийняття з переліком конкурсних предметів, прохідним балом і датами проведення творчих випробувань уже до 31 грудня.

Довідка

Мінімальний прохідний бал встановлює сам навчальний заклад, проте формула обчислення не змінна: враховують результати ЗНО з трьох конкурсних предметів або з двох предметів та творчого конкурсу; середній бал додатка до атестата, а також бали за мотиваційний лист та особливі успіхи в навчанні.

Коментарі