Новини

«Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані стала першою в голосуванні 30 знакових книжок Незалежности

Мета проєкту — відзначити наймасштабніші здобутки української нації, переосмислити українську літературу й книжковий досвід незалежної України.

За підсумками всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «30 знакових книжок нашої Незалежности», книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» набрала найбільше голосів українців. Про це повідомив сайт «Українського інституту книги».

Голосування тривало з 15 вересня до 15 жовтня. Акція зібрала 267 815 голосів, які віддали 34 797 українців.

«Справжньою подією є те, що голосами багатьох українців у ТОП-30 потрапили три повні видання творів наших класиків: Василя Стуса (1994 року) на 13 місці, Лесі Українки (2021 року) — на 15-му і Тараса Шевченка (2001) — на 18-му. Результати голосування  свідчать про зрілість вибору українців, що взяли участь у голосуванні і про те, що хороші книжки об’єднують країну. Будемо розвивати цю акцію в наступні роки», — зазначає директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Найбільше голосів набрали книжка Вахтанга Кіпіані (9535), «Триста поезій» та «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко (8233 та 8086 голосів). Далі в списку — «Чорний ворон» Василя Шкляра (6732 голосів) та «Абетка» Івана Малковича (6343 голосів).

Роман «Інтернат» Сергія Жадана від видавництва Meridian Czernowitz набрав 5209 голосів.

Список зі 100 найменувань «знакових книжок нашої Незалежности» сформували експерти книговидавничої галузі, історики літератури, літературознавці та перекладачі. До нього потрапили ті видання, що викликали суспільний резонанс, сприяли розумінню історії України, створювали національну ідентичність, об’єднували Україну та формували її імідж за кордоном завдяки високій якості та актуальності. Особливістю списку є те, що до нього увійшли художні, дитячі та науково-популярні видання.

Мета проєкту — відзначити наймасштабніші здобутки української нації за історію її незалежности та переосмислити українську літературу й книжковий досвід незалежної України. Усі охочі українці могли вибрати зі списку довільну кількість книжок та проголосувати.

Проєкт про 30 знакових книжок часів Незалежности запустили Мінкультури спільно з Українським інститутом книги з нагоди 30-річчя незалежности.

Коментарі