Репортаж

«Не знаю, чому не зробила цього раніше»: як працює один із пунктів вакцинації у Чернівцях

Як відбувається вакцинація, чому люди вирішують щепитися зараз, а не зробили цього раніше, читайте у матеріалі «Шпальти».

Останні два тижні буковинці почали активніше вакцинуватися від ковіду. Біля пунктів щеплень утворюються черги. Одним із популярних місць, де можна вколоти вакцину, є «Юність Буковини». Лише вчора черга тут доходила майже до зупинки. Сьогодні в обід — дюжина людей: двоє на вулиці і близько десяти у приміщенні. Усі вони різного віку, але переважно старшого — понад 40 років. Із молодших — лише 23-річна Анна Чокан.

«Не знаю, чому не зробила цього раніше. Не було причини не щеплюватися. Просто вже більшість почала активно вакцинуватися. То чому і мені не зробити цього? Великого страху у мене немає перед вакцинацією. Тому нічого мене не зупиняє. Є і родичі, і друзі вакциновані, є й такі, що не щеплюються, і вони мають свої переконання щодо цього», — каже Анна.

Хотіла б імунізуватися «Pfizer», «бо чула, що її легше переносять», розповідає дівчина.

Найстарший у черзі – 73-річний Віктор Калитка. Чоловік прийшов вакцинуватися разом із дружиною.

«І жінка сьогодні вакцинувалася. Бо вона працює, а якщо не щепиться, то на роботу не зможе ходити. А я ковідом уже перехворів — у червні. Я міг би раніше вакцинуватися, але був зайнятий ремонтом дому», — каже Віктор Васильович.

Чернівчанин отримав першу дозу, а ще — подарунок від медпрацівників, бо нині день дідусів та бабусь. А у чоловіка є два онуки.

«Пакетики, в яких є лікарський чай, маски, деззасіб, серветки. Хочеться трохи їх якось заохотити. З самого ранку сьогодні було багато людей. До 13:30 ми щепили вже понад 40 осіб. Учора теж було дуже багато: у двох пунктах (у поліклініці №1) разом імунізували майже 800. Останні два тижні люди почали активно вакцинуватися», — каже керівниця міської поліклініки №1 Марія Мельничук.

Є декілька причин, чому саме зараз почали активно щеплюватися:

«Перша – збільшення кількости хворих. І ті, хто зволікав, розуміють, що їм потрібно щепитися, аби захиститися. Друга причина – законодавчі нововведення, згідно з якими роботодавці змушують вакцинуватися. Тобто хочеш працювати – вакцинуйся. А третя, основна, причина – маєш шеплення – маєш більше можливостей, розширюєш собі свободу», — зазначає Марія Мельничук.

Керівниця поліклініки додає, що процедура щеплення дуже проста і забирає близько 30 хвилин. Спочатку людина заповнює інформовану згоду, де записують паспортні дані, номер телефону, вказують, чи є хронічні хвороби.

«Після заповнення інформованої згоди пацієнта оглядають, міряють йому тиск, щоб не пропустити якусь побічну дію. Якщо лікар дає дозвіл, то медсестра реєструє людину і щеплює. Після 20 хвилин пацієнт відпочиває в зоні очікування. Це все», — зазначає Марія Мельничук.

Не всі з присутніх погоджуються відповідати на запитання, чому не вакцинувалися раніше. Найбільш популярна відповідь – не було часу чи можливости.

«Є досвід міста Моршина: люди вакцинувалися і не мають проблем. Якщо це зробимо і в Чернівцях, буде краще. Точно не буде гірше. А лякати людей — це зайве. У нас тут (у “Юності Буковини”) працював син, він танцює, тут і вакцинувався. І ми вирішили теж зробити щеплення тут. У нас було дуже багато роботи, а тому не прийшли раніше. А тепер завершили робочий цикл і подумали, що є час. Тож прийшли і щепилися. І друзі, і рідні вакцинувалися здебільшого “Pfizer”, тому ми теж обрали її», — каже Валентин Тодорчук.

Чоловік каже, що старші люди, зокрема свекри, трохи бояться вакцинуватися. Тому пан Валентин разом із дружиною вирішили щепитися, аби показати приклад.

За словами Марії Мельничук, більшість обирає вакцину «Pfizer». Це зумовлено тим, що її визнали у багатьох країнах, тому немає проблем із перетином кордонів. Не менш популярним препаратом є «CoronaVac». Цю вакцину обирають люди з групи ризику, працівники шкіл, закладів громадського харчування. Її легше переносять, хоча ускладнення у відсотковому співвідношенні в обидвох дуже мінімальні.

Наразі у пункті вакцинації можна щепитися трьома видами вакцин на вибір: «Pfizer», «AstraZeneca», «CoronaVac».

Фото Володимира Гуцула

Коментарі