Новини

В Україні почав діяти реєстр для педофілів: скільки осіб потрапило

Він допоможе убезпечити навчальні або лікувальні заклади, що працюють із дітьми.

Фото Unsplash

В Україні почав працювати в тестовому режимі Єдиний реєстр педофілів, яких раніше засудили за злочини проти дітей. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Наразі в цьому реєстрі вже є дані про 171 особу. Цих людей притягнули до відповідальности за сексуальні злочини проти неповнолітніх.

Міністерство юстиції разом з органами прокуратури й суду вивчають усі особові справи, щоб навіть після відбуття покарання інформація про засуджених зберігалася в цій базі. Повноцінно користуватися таким реєстром можна буде з часом.

Дані будуть доступні для всіх правоохоронних органів, а нові вноситимуть за рішенням суду. Висоцька зазначає, що процедура має запобігти порушенню прав людини та гарантує неупередженість у рішеннях щодо внесення особи до реєстру.

«Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні або лікувальні заклади та інших людей, які працюють із групами дитячих колективів, від того, щоб взяти таку людину на роботу», — заявила вона.

Під час створення та запуску реєстру вивчали досвід інших держав, зокрема США, Канади, більшости європейських країн, а особливо Норвегії, де функціонує одна з найкращих «в’язничних систем».

Нагадаємо, у грудні 2019-го Верховна Рада запровадила реєстр педофілів, проте зробила його відкритим лише для правоохоронців.

Коментарі