Новини

Коронавірус викликає проблеми з пам’яттю та інші розлади — дослідження

Нове дослідження показало проблеми хворих після одужання від COVID-19.

Фото: proactive technology partners

Науковці з Медичної школи Ікан у Нью-Йорку з’ясували, що у багатьох людей після одужання від COVID-19 залишаються певні когнітивні проблеми впродовж більш як пів року. Дослідження про це оприлюднив журнал «JAMA Network».

Зокрема вчені проаналізували інформацію про 740 людей, які хворіли з квітня 2020-го по травень 2021-го. Середній показник часу з моменту отримання позитивного результату COVID-тестування становив в учасників майже вісім місяців, а середній вік — 49 років.

З метою перевірки учасників дослідження на можливі когнітивні порушення учені використовували низку психологічних тестів. У 24% людей виявили проблеми з пам’яттю, у 18% — зі швидкістю оброблення інформації, а у 15% — з мовленням.

Найбільш поширеною проблемою стало відтворення спогадів, а також недостатня швидкість обробки інформації та виконавчі функції. Серед них — здатність ініціювати, організовувати та планувати.

Жаклін Беккер, авторка аналізу, розповіла, що це дослідження виявило доволі високу частоту когнітивних порушень навіть через місяці після одужання. Вона повідомила, що ці порушення виникають не тільки в людей похилого віку, але і в молодих.

Коментарі