Новини

У США схвалили використання VR-окулярів для лікування порушення зору в дітей. Коли стане доступним

Лікують амбліопію блокуванням «сильнішого» ока краплями або пов’язкою. Luminopia One працює за дещо схожим принципом.

Фото Maxim Hopman, unsplash.com

Використання окулярів віртуальної реальності для лікування в дітей амбліопії («лінивого ока») — ослаблення зору, пов’язаного з функціональними розладами зорового аналізатора, вперше схвалило управління з медикаментів та продовольства США.

Про це пише Громадське з посиланням на пресслужбу компанії-розробника терапії Luminopia.

У повідомленні йдеться про те, що амбліопію виявляють у 3% дітей, а серед дорослих вона трапляється в 1-5% випадків. У таких людей мозок «віддає перевагу» одному окові, внаслідок чого друге («ліниве») починає бачити гірше. Лікують амбліопію блокуванням «сильнішого» ока краплями або пов’язкою.

«Luminopia One працює за дещо схожим принципом. Пацієнти надягають VR-окуляри, у якому їм показують улюблені мультфільми чи інші передачі. «Сильніше» око бачитиме менш контрастне зображення, що спонукає мозок активувати обидва ока», — йдеться у повідомленні.

У вересні 2021 року розробники оприлюднили результати пілотної фази третього етапу клінічних досліджень за участі 105 дітей. У 62% дітей після 12 тижнів користування Luminopia One покращився зір, тоді як у контрольній групі цей показник був удвічі менший.

Розпочати комерційний продаж компанія Luminopia One планує у другому кварталі 2022 року. Передбачається, що VR-окуляри виписуватиме лікар-офтальмолог для використання протягом 12 тижнів шість разів на тиждень протягом години щодня.

Довідково.

Luminopia One — один із дуже небагатьох лікувальних засобів на основі цифрових технологій, схвалений до використання.

 

Коментарі