Новини

Без контролю геолокації та розпізнавання обличчя: нові правила перетину кордону для невакцинованих

Невакцинованим необхідно встановити «Вдома», зробити тест та чекати відповіді в застосунку впродовж 74 годин.

Фото: Мінцифри

Відтепер, щоб перетнути кордон в Україну, невакцинованим необхідно встановити застосунок «Вдома», зробити тест на антиген чи ПЛР та чекати відповіді впродовж 74 годин. Такі зміни ухвалив Уряд, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.
Очільник Мінцифри Михайло Федоров зазначив, що застосунок змінить свої функції — необхідности проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде.

«За минулий рік застосунком скористалися майже мільйон людей, які поверталися із закордону і проходили 14 днів самоізоляції. Завдяки застосунку вони могли робити це вдома в зручних умовах. Або ж здати ПЛР-тест і завершити самоізоляцію», — каже міністр.

Як працюватиме застосунок
«Вдома» треба буде встановити та зареєструватися. Для реєстрації у застосунку потрібні такі дані:
— прізвище, ім’я, по батькові (за наявности);
— серія та / або номер паспорта;
— місце самоізоляції;
— номер телефону.
Впродовж наступних 72 годин людина повинна зробити ПЛР чи антиген-тест. За цей час у застосунку повинен з’явитися негативний результат (за умови, що тест зроблять у лабораторії, яку верифікує МОЗ). Відтак застосунок можна видалити.

Якщо ж людина з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години додаток деактивується, а інформація автоматично передається до правоохоронних органів. Вони перевірятимуть перебування людини у місці самоізоляції.

Громадянам України, які не хочуть здавати тест та встановити застосунок, доведеться пройти 14-денну обсервацію. Іноземцям без тесту відмовлятимуть у в’їзді на територію України.

 

Коментарі