Новини

Актори театру «ДАХ» створили аудіовиставу за віршами Стуса: де послухати

Кожен із десяти треків – історія з життя Василя Стуса, його думки та настанови.

Фото: Рубрика

20 жовтня на всіх цифрових платформах — Apple Music, Google Play, SoundCloud, YouTube Music – з’явився аудіоальбом-вистава, яку створили актори театру за віршами Василя Стуса. Про це повідомляє Укрінформ.

«Стус: Перехожий» — це аудіозапис музичної вистави, де кожен із десяти треків – історія з життя Василя Стуса, його думки та настанови. Автори вистави, розповідають, що цей проєкт — мінімалістична камерна опера про любов, чесність і шлях людини, метою якої є актуалізація персони Стуса та його поезії.

Ідею дати прозвучати Стусу та «палючим серця змістам його поезії» втілили актори театру «ДАХ» та український драматург КЛІМ (Володимир Клименко).

Актори обрали 12 поезій Стуса, які найбільше їм зрезонували. У текстах виділили ключові слова, які стали своєрідними меседжами про вибір людини, силу духу, терпіння та любов. Актори опрацьовували тексти за методикою КЛІМа – пройнятися словом, промовляти його так, щоб почули інші, відкривати вірш через його ритм, мелодію та змісти, закладені автором. Вони використовували мінімум інструментів (тільки фортепіано та контрабас).

Художній керівник театру розповів, чому вирішили обрати саме вірші Стуса.

«Зараз відбувається цікавий процес – відновлюється пам’ять про плеяду митців початку і середини 20-го століття: Михайль Семенко, Максим Рильський, Микола Зеров, Микола Хвильовий. Їхні тексти вписують у сучасний контекст. А от Стус – складний і пронизливий. Таких людей – одиниці. Його свідома жертовність вражає. Це втілення стійкості духу. На його спині тримається сучасна цивілізація. Таке робили лише видатні герої минулого», – розповідає Владислав Троїцький.

Він переконує що аудіовистава «Стус: Перехожий» – спроба почути і зрозуміти, що саме хотів сказати Стус. У чому його велич, того чоловіка, завдяки якому існує Україна.

Аудіовиставу можна послухати тут.

Проєкт реалізували за підтримки Українського культурного фонду.

 

Коментарі