Новини

Тариф на тепло не зміниться: ціна питання — 300 млн з бюджету Чернівців

Зниження цін завдасть збитків бюджету, через що доведеться врізати фінансування більшості сфер життєдіяльности міста.

Credit: Getty Images/iStockphoto

Тарифи на теплову енергію залишилися такими, як були минулого опалювального сезону. Таке рішення на позачерговому засіданні ухвалив виконавчий комітет Чернівецької міської ради. У червні цього року більшість членів виконкому підтримала підвищення тарифу на 70% — він здорожчав з 1 204 до 2 017 гривень за гігакалорію. У зв’язку з підписанням Меморандуму про недопущення підвищення тарифів на тепло (між Чернівцями, урядом і Офісом Президента) міська влада встановила тогорічний тариф. Нинішній виконком скасував своє ж рішення про здорожчання теплопостачання.

На брифінгу міський голова Чернівців Роман Клічук  розповів, що ціна на теплопостачання почала стрімко збільшуватися ще цього червня.

«Зараз ціни на газ на ринку становлять близько 40 гривень. Цю кризу ніхто не очікував, її не прогнозували. Тому з цією проблемою зіштовхнулися уряд і місцеві бюджети», — розповів мер.

Клічук зазначив, що в Чернівцях ще з 2018 року, на відміну від інших міст, ціни на теплопостачання не збільшувалися. В інших населених пунктах вартість підіймалася на 10-30 %. 

У червні цього року виконком вирішив підвищити ціни, адже тариф приносив збитки бюджету. За 2020-й втрати становили близько 100 мільйонів гривень, а станом на 2021-й — ще більше. 

Але у зв’язку з меморандумом про збереження цін, який підписали голови міст спільно з урядом та Офісом Президента, для населення залишили ціни на рівні попереднього року.

«Сьогодні на виконкомі ми ухвалили непопулярне і невигідне рішення. На жаль, склалася така ситуація, і ми пішли назустріч населенню: опустили ціни до 1204 гривень за гігакалорію. Це понесе колосальні збитки місту — 250 мільйонів тільки від ТКЕ (теплокомун енерго — ред.), і до 50 мільйонів — по бюджетній сфері», — зазначив Клічук.

Коштом якої сфери уріжуть фінансування у місті, поки невідомо. Наразі влада Чернівців веде переговори з урядом щодо субвенцій.

«Ми розуміємо, яке навантаження зараз іде на бюджет, тому частину субвенцій ми розділимо з центральною владою», — каже голова міста.

Клічук зазначив, що компенсація міським бюджетам, яка затверджена в Меморандумі, — це збільшення надходжень до міських бюджетів від ПДФО в наступному році на 4%. Орієнтовно це 70 мільйонів гривень. 

Окрім цього, керівник «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко, який був присутній на брифінгу, додав, що зараз у місті запускають котельні, постійно виникають аварійні ситуації, які вирішують. Це стається у зв’язку з тим, що обладнання зношене та старе. Він пообіцяв, що за декілька днів опалення в місті вийде на нормальний режим.

Коментарі