Новини

Більшість людей з інвалідністю працездатного віку — непрацевлаштована. Чому?

Причина такої кількости непрацевлаштованих — недосконале та застаріле законодавство.

В Україні близько 70% осіб з інвалідністю працездатного віку не мають роботи. Причина — у недосконалості українського законодавства. Про це розповів державний експерт експертної групи з питань реабілітації Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України Роман Пилипенко, передає Укрінформ.

Він пояснює, що причина такої кількости непрацевлаштованих — недосконале та застаріле законодавство. На рівні директив або постанов Кабінету Міністрів врегулювати системно і комплексно питання щодо працевлаштування людей з інвалідністю неможливо.

Як вирішити ситуацію

За його словами, ситуацію можна вирішити внесенням змін до деяких законів.
Відповідний законопроєкт №5344 Кабінет Міністрів уже підготував і вніс до Верховної Ради, але поки щодо нього є безліч дискусій, адже багато депутатів вносять поправки, які є неприпустимими. А поки закон не ухвалили, ситуація погіршується.

«Чому? Тому що система квотування працює все гірше… Ми побачили судову практику. І виявили, що дуже багато роботодавців усе більше щороку подають до судів, і вони їх виграють. Таким чином вони і квоту не виконали, і штрафні санкції не заплатили», — пояснює Пилипенко.

Що передбачає законопроєкт №5344 

Закон покликаний впровадити реальні механізми та визначити  альтернативний спосіб виконання встановленого законодавством нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю.
Також введуть справедливу відповідальність за невиконання встановленої квоти (особливо це стосується бюджетних установ).

У законі пропонують змінити поняття «адміністративно-господарські санкції» на «цільові фінансові санкції». Це дозволить створити рівні умови для всіх роботодавців під час порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, що в Україні створили портал, який допомагає працевлаштуватися людям з інвалідністю. Уся інформація на порталі дублюється жестовою мовою.

 

Коментарі