Новини

У Чернівцях патрульні перевірятимуть COVID-паспорти у пасажирів

Перевірки будуть проводити на залізничному та автовокзалі, в аеропорту, на постах та в інших місцях, де є працівники Нацполіції України.

З 21 жовтня поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію від коронавірусу за QR-кодом у пасажирів міжобласного сполучення.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький в етері одного з телеканалів, пише mvs.gov.ua.

Службовець зазначив, що Національна поліція спільно з Мінцифрою розробили програму на планшети поліціянтів. Правоохоронці перевірятимуть сертифікати з «Дії» або скануватимуть паперовий його варіант. 

«Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян із 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків», — сказав Олексій Білошпицький.

Як зазначив начальник Управління патрульної поліції у Чернівецькій області Олег Йосипів, вони разом із Нацполіцією  та Укртрансбезпекою будуть працювати на в’їздах і виїздах з области. Перевірятимуть транспортні засоби, регулярні та нерегулярні, які здійснюють міжобласні перевезення. Також проводитимуть перевірку на залізничному та автовокзалі, в аеропорту, на постах та в інших місцях, де несуть службу працівники Нацполіції України.

«З 21 жовтня патрульна поліція спільно з Укртрансбезпекою зупинятимуть маршрутні транспортні засоби та перевірятимуть, аби водії були вакциновані і мали ковід-сертифікати чи ПЛР-тест, який дійсний упродовж 72 годин, а також наявність цих документів у пасажирів. Крім того, у транспортних засобах можуть перебувати пасажири лише на сидячих місцях», — зазначив Олег Йосипів.

За словами головного патрульного области, якщо особа не матиме сертифіката чи дійсного ПЛР-тесту, вона не зможе скористатися транспортом міжобласного сполучення. Відповідальність за пасажирів буде нести «Укрзалізниця» чи перевізник.

Які будуть штрафи

За виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. 

За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання — від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років. 

Раніше ми писали про те, що пасажирів без масок та COVID-паспортів висаджувати не будуть.

 

Коментарі