Новини

Уперше за 20 років у світі різко побільшало бідних — Генсек ООН

Торік ще 120 млн людей опинилися за межею бідности.

Фото: jon-tyson/unsplash.jpg

Уперше за двадцять років у світі спостерігається різке зростання кількости людей, які живуть в умовах крайньої бідности. Це пов’язано перш за все з наслідками пандемії. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у зверненні з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів, передає Укрінформ.
За словами Гутерреша, торік ще 120 млн людей опинилися за межею бідности. Він наголошує, що зараз солідарність між країнами потрібна як ніколи, бо поширюється глобальний розрив між Північчю і Півднем.

«Боротьба з бідністю також повинна бути боротьбою з нерівністю», — каже глава ООН, наголошуючи, що саме нерівність вакцин дозволила варіантам COVID так сильно поширитися.

Це призвело до мільйонів смертей і подовжило економічне сповільнення, яке може коштувати трильйони доларів. Генсек закликав країни інвестувати в якісні робочі місця та сприяти інклюзії, просуваючи цілі сталого розвитку (SDGs).
Зокрема Гутерреш привернув увагу до становища жінок в умовах бідности.

«Кількість жінок, які перебувають в умовах крайньої бідности, значно випереджає кількість чоловіків», — зазначив Генсек.

Він запропонував надавати допомогу жінкам-підприємницям, боротися з неофіційною зайнятістю і приділяти більше уваги питанням освіти, соціального захисту, медичного страхування дітей та охорони здоров’я загалом.

Крім того, в ООН назвали основні причини поширення голоду у світі. Про це розповів головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Максімо Тореро Каллен.
Так, головними причинами поширення голоду він назвав п’ять факторів: COVID-19, мінливість клімату, конфлікти між країнами, вартість та доступність здорового харчування, а також уповільнення економіки та її спади.

«Через COVID-19 ще 140 млн людей опинилися за межею бідности, а вплив між країнами неоднаковий, тому це означає, що він матиме довгостроковий вплив на продовольчу безпеку», — розповів Каллен.

Довідка

Міжнародний день злиднів заснували 17 жовтня 1987 року, коли понад 100 000 людей зібралися у Трокадеро в Парижі, щоб вшанувати жертв крайньої бідности, насильства та голоду. Тут 1948 року підписали Загальну декларацію прав людини.

 

Коментарі