Новини, Репортаж

«У творчости немає інвалідности»: у Чернівцях відбувся ІІІ фестиваль «Сузір’я Любові»

Його визнали кращим у сфері інклюзивної практики України.

Учора, 16 жовтня, у Центрі Миколайчука відбувся III Всеукраїнський фестиваль культури та творчости людей з інвалідністю «Сузір’я Любові».

Мета заходу — об’єднати людей з інвалідністю.

На подію завітали 70 людей, 64 з них брали участь у дійстві. Зокрема, захід відвідали учасники з Києва, Дніпра, Львова, Тернополя, Одеси, Чернівців та інших міст України. Серед чернівецьких гостей були Станіслав Ніколаєвич, Алла Кричун, Оксана Попадюк та родина Бебешко з Вижниці.

На початку глядачам показали, як проходив перший фестиваль культури та творчости людей з інвалідністю.

Першою до слова запросили організаторку та засновницю фестивалю «Сузір’я Любові», а також голову ГО «Мрія» Любов Свіріденко.

«Я щиро вас вітаю та дякую кожному, хто подолав нелегкий шлях, аби дістатися до Чернівців. Знаю, що у вас є невичерпна енергія до життя та сила волі, щоб творити та любити», — подякувала Свіріденко.

Крім цього, зі словами подяки виступили начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко, а також директорка департаменту соціальної політики Наталія Фрунзе.

Захід розпочали виступом лауреатів міжнародних та всеукраїнських музичних фестивалів Нодарі Росопідзе та Тетяни Батуріної із лірико-патріотичною композицією «Місто Черкаси».

У коментарі «Шпальті» Тетяна Батуріна розповіла про свій шлях до вокальної майстерности.

Перший раз дівчина вийшла на сцену в дев’ять років, але співати хотілося завжди. Виступ на обласному конкурсі, де Тетяна взяла перше місце, став стимулом розвиватися. Після цього вона почала вивчати вокал глибше та ходити на гуртки.

«У мене є вища музична освіта, закінчила Київську муніципальну академію музики імені Р.М. Глієра. Зараз, крім сольних виступів, викладаю вокал та даю приватні уроки. Я брала участь на відкритті фестивалю у 2019 році. Загалом відповідаю на всі запрошення щодо виступів: була і в Хусті, Одесі, Черкасах та багатьох інших містах України», — розповідає Тетяна.

Організатор театральних сейшенів і фестивалів в Україні та вокаліст Нодарі Росопідзе також поділився емоціями від проведення заходу.

«Як організатор інших фестивалів в Україні, можу сказати, що це дуже складна справа. Тут усе зробили красиво та в невимушеному стилі. Мені подобається, що людям з інвалідністю дають змогу висловитися», — розповів Росопідзе.

На фестивалі зачитували як вірші від авторів, так і відомих українських поетів та поеток. Багато дітей виступали в дуетах і сольно.

На заході пролунали славнозвісні «Марічка» під сопілку Михайла Василюка та «Червона рута» у виконанні гурту «Успішна чернівчанка», а також виступили танцювальні колективи та дуети.

«Це зближує людей з інвалідністю. Відбуваються зустрічі, як зі знайомими, так і з новими людьми. Участь у такому фестивалі дає поштовх для особистого розвитку та підняття рівня музичної майстерности», — поділився черкащанин Михайло Василюк.

Крім цього, учасники фестивалю дивували авторською манерою гри на музичних інструментах.

У коментарі «Шпальті» гітарист із Черкас Ігор Дондіс розповів про експерименти зі звучанням гітари.

«Я почав вивчати іспанську мову, а мій вчитель грав на гітарі. Тоді він сказав: „Якщо ти вивчаєш мову, то маєш вивчати й культуру“. Тому я почав грати, а іспанська відійшла на задній план. Музичної освіти не маю та навіть не знаю нот.

Буває, уривок, що звучить одну-дві секунди, доводиться опрацьовувати місяць. Одна справа — написати, інша — зробити. Я спочатку уявляю, як би виглядали певні рухи, експериментую зі смичком та авторучкою, а потім відтворюю це під час гри.

Поштовх розвиватися мені дали саме такі фестивалі. Останнім часом вони стали моїм життям. Запрошують не тільки в Україні, а й за кордоном», — розповів Дондіс.

Крім цього, виступили діти з інклюзивної театральної студії «Світло в тобі» з Херсону, а також танцювальний колектив «Сонячні промінчики» з Одеси.

Заступниця директора Центру Миколайчука Тетяна Д’яченко наголосила, що установа повністю адаптована для людей з інвалідністю. Одна з її учениць, Соломія, також взяла участь у фестивалі.

«Як голова громадської організації, що займається дітьми з особливими освітніми потребами, я прийшла на фестиваль із Соломійкою, своєю ученицею. Дуже тішуся, що вона виступала на сцені, оскільки минулого разу брали участь в онлайн-конкурсі. Сьогодні для неї був перший сценічний досвід. Хочу зауважити, що такі фестивалі необхідні для дітей і для батьків, щоб насамперед повірити в себе. Це мотиваційний момент», — каже Тетяна Дяченко.

Засновниця фестивалю Любов Свіріденко у коментарі «Шпальті» розповіла про його історію.

«У 2018 році я написала проєкт до бюджету участи. У 2019 році відбувся перший Всеукраїнський фестиваль культури та творчости, і згодом, через рік, його визнали кращим у сфері інклюзивної практики України. Минулоріч ми проводили онлайн-фестиваль і також офлайн за участи талантів із Чернівців та Чернівецької области», — розповіла жінка.

«У творчости немає інвалідности», — наголосила Свіріденко.

Насамкінець усім учасникам заходу вручили дипломи та подарунки, а вони, зі свого боку, подякували за можливість брати участь у таких фестивалях.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі