Новини

У топ 10 найкомфортніших: Чернівці – місто з найчистішим повітрям

Згідно з рейтингом, Чернівці посіли 8 сходинку у топ 10 найкомфортніших міст України.

Чернівці потрапили у топ 10 комфортних міст України. Так, наше місто посіло 8 сходинку у рейтингу. Зауважимо, що у 2020 році Чернівці були на 10 місці.

До рейтингу увійшли 24 найбільших міста країни. Міста оцінювали за 16 критеріїв. Максимально можна було набрати 125 балів, йдеться у рейтингу, який підготувало видання Фокус.

У 2021 році до методики підрахунку внесли кілька змін. По-перше, до рейтингу потрапили два новачки — Сіверськодонецьк і Маріуполь, що представляють Луганську та Донецьку область. А також, крім традиційних економічних та екологічних показників, врахували суб’єктивне сприйняття мешканцями своїх міст.

Найвищий бал присвоювався за найкращий результат. Бали нараховувалися пропорційно до абсолютних величин. Наприклад, якщо середня зарплата в Києві (20 956 грн) майже на 6 тис. вища, ніж у наступному за ним за цим показником Маріуполі (15 287 грн), то це відбивається на загальному підсумку: Київ отримує 10 балів, Маріуполь — 5 балів, а Чернівці, де найнижча в країні середня зарплата — 11 350 грн — лише 1 бал.

У підсумку, за економічним критерієм Чернівці отримали 31 бал з 50 можливих. За освітнім показником — 3 з 10 можливих.

«Народна думка» принесла Чернівцям 12.3 бала з 25 балів. Тут мешканці міста оцінювали якість транспортної інфраструктури, якість води, інклюзивність міста, діяльність поліції та чи відчувають чернівчани себе в безпеці у рідному місті.

Крім цього, 10 балів місто могло отримати за два екологічних показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I-III класів у розрахунку на одного жителя. За цими показниками Чернівці отримали максимальний бал, тож Чернівці визнали містом з найчистішим повітрям.

Ще 10 балів місту могли принести показники середньої очікуваної тривалості життя при народженні у 2019 році. Тут також Чернівці отримали максимум.

Ще по 10 балів — за показники кількості злочинів на 10 тис. Жителів та за показники захворюваності на COVID-19. Чернівці отримали 8 (7+1) з 20 можливих.

Ознайомитися з критеріями оцінювання та повним рейтингом можна за посиланням.

Коментарі