Новини

Захист від домашнього насилля: Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Представники комуністів та соціалістів перед голосуванням у парламенті покинули зал на знак протесту.

Фото: Sputnik Moldova

Парламент Молдови проголосував у першому читанні за ратифікування Стамбульської конвенції. Цей документ спрямований на протидію домашньому насильству, він зобов’язує країну створити правову базу для боротьби з насильств щодо жінок. Про це пише NewsMaker.
У Молдові за відповідний документ проголосували 54 депутати керівної партії «Дія і солідарність»(для ухвалення рішення було достатньо 51 голосу). При цьому представники комуністів та соціалістів перед голосуванням у парламенті покинули зал на знак протесту, а представники партії «Шор» проголосували проти.
Підкреслимо, що Республіка Молдова приєдналася до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству ще у 2017 році. Конвенцію Ради Європи в цілому підписали 46 країн і Євросоюз. Україна зробила це ще у 2011 році, однак входить в число країн які ще не ратифікували цю угоду.

Що таке Стамбульська конвенція?
Це перший міжнародний юридично обов’язковий законодавчий акт, покликаний захищати права жінок в усьому світі. Стамбульська конвенція передбачає криміналізацію сімейного та гендерного насильства, а також заходи попередження, захисту і підтримки. Конвенція також зобов’язує розробити довгострокові плани боротьби з насильством щодо жінок. Цей документ також вимагає від урядів заповнити прогалини в політиці захисту інших груп населення, зокрема мігрантів та представників ЛГБТ-спільноти.

У травні минулого року електронна петиція на сайті президента України із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Через місяць Володимир Зеленський пообіцяв внести до парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголосив, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію. Проте наразі невідомо коли депутати розглянуть ратифікацію конвенції.

Проти ратифікації документа в Україні виступають зокрема релігійні організації та Всеукраїнська рада церков.

Зазначимо, що раніше Всесвітня організація охорони здоров’я провела дослідження, згідно з яким кожна третя жінка у світі, а це 736 млн осіб, зазнала фізичного чи сексуального насильства.

На сьогодні жертвами домашнього насильства стають жінки у молодшому віці, хоча загальна кількість постраждалих залишається незмінною. Наголошують, що найпоширенішою формою жорстокого поводження є насильство з боку інтимних партнерів. Про нього заявили близько 641 млн жінок. Тільки 6% жінок світу зазначили, що на них напала стороння людина.

Коментарі