Новини

Ніде в світі жінки не заробляють стільки ж, скільки чоловіки — дослідження

Серед найпопулярніших причин розриву в доходах — традиційне сприйняття чоловіка як годувальника сім’ї.

Фото: hyejin kang

У жодній країні світу, попри рівень достатку чи показники гендерної рівності, жінки не заробляють на тих самих професіях стільки ж, скільки й чоловіки. Це показало перше глобальне дослідження нерівності доходів чоловіків і жінок, проведене Центром публічної політики Індійського інституту, передає BBC.

Дослідники проаналізували дані про дохід у 2,85 мільйона гетеросексуальних пар, віком від 18 до 65 років. Брали проміжок часу від 1973 до 2016 року.

«Зазвичай, коли оцінюють бідність, за одиницю вимірювання береться домогосподарство. Припускається, що в його межах дохід розподіляється рівномірно. Але часто домогосподарство — це місце значної нерівності, й ми хотіли це дослідити», — пояснює авторка дослідження.

Дані вчених свідчать про те, що у світі нема жодної країни (навіть серед найбагатших чи розвинених), де жінки заробляють стільки ж, скільки їхні чоловіки.

Які причини розриву в доході

Серед найпопулярніших причин розриву в доходах — традиційне сприйняття чоловіка як годувальника сім’ї. Крім того, це виконання жінками великої кількості неоплачуваної роботи: догляд за оселею чи виховання дітей. Так, що даними Міжнародної організації праці, жінки в середньому відповідальні за понад 76% хатньої роботи, а у країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону цей показник становить 80%. Дослідники зазначають, що ця робота не оплачується, водночас потребує часу й ресурсів жінки, які вона могла б спрямувати на кар’єру.

Частково причиною розриву є і те, що жінки частіше роблять перерву в кар’єрі, щоб завести дітей. Або ж можуть навмисне шукати низькооплачувані посади з гнучким графіком роботи, який можна поєднувати з вихованням дітей. До того ж жінки побоюються просити про підвищення.

Зменшення розриву за останні роки
Дослідники наводять і позитивні результати. Так, нерівність у доходах у межах домогосподарств із 1973 по 2016 рік знизилася на 20%. Це означає, що у світі все більше усвідомлюють значення й важливість рівної оплати праці — як уряди країн, так і жінки й чоловіки.
За даними звіту щодо гендерного розриву в зарплаті Всесвітнього економічного форуму, у 2020 році жінки у світі в середньому отримували на 19% менше, ніж чоловіки. Але у порівнянні з 2019 роком цей показник покращився — тоді жінки в середньому отримували на 21% менше, ніж чоловіки.

Нагадаємо, що у Чернівцях відкрили виставку «Наука – це вона» про українських науковиць. Мета виставки – популяризувати гендерну рівність у науковій діяльності.

Коментарі