Новини

Українка Оксана Линів стане першою жінкою-директоркою театру в Болоньї

Головного диригента й художнього керівника театру шукали впродовж трьох років.

Фото: moderato.in.ua

Львів’янку Оксану Линів запросили на посаду музичної директорки й головної диригентки в італійський оперний театр. Про це Муніципальний театр Болоньї повідомив у Facebook.

Жінка очолюватиме театр у Болоньї з січня 2022 року.

Оксана Линів стане першою жінкою на посаді головної диригентки театру в Італії.

На офіційній сторінці Линів написали, що головного диригента і художнього керівника театру шукали впродовж трьох років.

У березні 2020-го львів’янка дебютувала на сцені оперного театру в Болоньї без глядачів. Одразу після виступу їй запропонували контракт.

«Мені випала честь і відповідальність стати першою жінкою в Італії, яку запросили на посаду музичного директора одного з важливих державних театрів – у країні, де класична музика має надзвичайну історію, що відчувається в кожному куточку та є невід’ємною частиною національної культури.

Італія є не лише колискою оперного мистецтва світу – ця країна подарувала людству цілі епохи, і зокрема Ренесанс, де люди змінили свої погляди на цінності і світосприйняття загалом», — відреагувала Линів на своє призначення.

Довідка

Муніципальний театр Болоньї відкрили у 1763 році прем’єрою опери Віллібальда Глюка. Впродовж століть тут ставили світові прем’єри своїх творів Россіні, Доніцетті, Верді, Белліні та Вагнер.

У місті навчалися й українські композитори Максим Березовський та Дмитро Бортнянський.

«На сцені цього театру в 1901 році дебютував Енріко Карузо, а одним із відомих диригентів був легендарний Артуро Тосканіні.

За останніх 50 років у списку музичних керівників театру значаться такі всесвітньо відомі імена, як Серджіо Челібідаке, Рікардо Шайї, Даніель Ґатті», — розповіла диригентка.

Раніше «Шпальта» писала, що українка Оксана Линів стала найкращою диригенткою року в Німеччині і першою жінкою, яка диригувала новою постановкою «Летючого Голландця» на відкритті Байройтського фестивалю.

Коментарі