Новини

Авіаційний безвіз: Україна та ЄС уклали угоду про відкрите небо

Угода передбачає, що європейські компанії зможуть літати в будь-які аеропорти України без обмежень.

Фото: business.ua

Сьогодні, 12 жовтня, відбувся саміт Україна-ЄС у Києві, де підписали угоду про відкрите небо. Про це повідомляє BBC Україна.

Угода «Про єдиний авіаційний простір» передбачає, що європейські компанії зможуть літати в будь-які аеропорти України без обмежень, а українські авіаперевізники — відповідно, в будь-які аеропорти країн ЄС. Україна зобов’язана дотримуватися європейських стандартів авіабезпеки.

Домовленості почнуть діяти до завершення всіх процедур із ратифікації документа країнами-членами Євросоюзу, заявляють у Міністерстві інфраструктури.

Більший вибір подорожей є однією з головних переваг для пасажирів.

«Що більша конкуренція, то нижчою буде ціна на квитки і більше пасажирів пересідатимуть із потягів у літаки», — каже юрист Андрій Гук.

Другою перевагою угоди є те, що  аеропорти України зможуть приймати більше літаків, а отже, отримають більший пасажиропотік. Таким чином, регіональні аеропорти отримають можливість залучати інвестиції на розвиток.

Уже до підписання документа європейські малокошти мали намір до експансії в Україні й початку роботи майже в половині обласних центрів. Проте деякі українські авіакомпанії вважають, що ця угода може зашкодити вітчизняному авіабізнесу.

«Українські авіакомпанії і так перебувають у дискримінаційних умовах: ми платимо акциз на паливо, ПДВ всередині країни. Додаткова можливість для іноземних компаній обирати без обмежень пункти вильоту з України додасть для українських компаній ще більше несправедливости, оскільки вони таких преференцій для польотів між містами Європи чомусь не отримали», — заявив гендиректор МАУ Євген Дихне.

Шлях до «спільного» неба

Процес об’єднання авіаційного простору України з ЄС тривав ще з часів президентства Леоніда Кучми, з 1999 року.

У грудні 2006-го Єврокомісія розпочала переговори з Україною про спільний авіапростір.

У жовтні 2013 року дві сторони погодили текст договору, однак прогрес у справі не відбувся через конфлікт між Великою Британією та Іспанією щодо територіального статусу Гібралтару й аеропорту в ньому. Підписання заблокували, оскільки Київ визнавав аеропорт британським.

З початку дії безвізу України в 2017 році у Києві очікували «авіаційного безвізу», який би сприяв збільшенню подорожей. Проте справа з підписанням угоди затягувалася.

Після виходу Великої Британії з ЄС бар’єри для підписання угоди про відкрите небо зникли. У червні 2021-го у Раді ЄС погодилися на підписання угоди з Україною, а також із Тунісом, Катаром і Вірменією.

Коментарі