Новини

Верховна Рада призначила нового спікера — Руслана Стефанчука: чому звільнили попередника

Партія «Слуга народу» звинуватила попереднього спікера ВР у надмірних політичних амбіціях.

Фото: Верховна Рада

Сьогодні, 8 жовтня, народного депутата від фракції «Слуга народу» Руслана Стефанчука обрали головою Верховної Ради. Попереднього спікера — Дмитра Разумкова — звільнили вчора, 7 жовтня. 

За таке рішення проголосував 261 народний депутат.

Зокрема 222 голоси віддали депутати від «Слуги народу», 15 — «За майбутнє», 18 — від «Довіри» та 6 голосів — від позафракційних депутатів.

На посаду нового голови Верховної Ради висували п’ятьох народних депутатів: Руслана Стефанчука, Ярослава Железняка, Яну Зінкевич, Гео Лероса та Олексія Гончаренка, причому двоє останніх висували одне одного.

Хто такий Руслан Стефанчук

Раніше Стефанчук обіймав посаду віцеспікера парламенту та був представником президента Володимира Зеленського у Раді. З 29 серпня 2019 року призначений першим заступником Голови Верховної Ради України. 

З 2005 до 2011 року  Стефанчук працював проректором із наукової роботи Хмельницького університету управління і права. До того працював там асистентом кафедри, старшим викладачем, завідувачем кафедри, доцентом, професором кафедри цивільно-правових дисциплін. Займався адвокатською діяльністю.

Чому звільнили Разумкова

Ще 5 жовтня спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова відсторонили від ведення засідань парламенту на два дні. Партія «Слуга народу» звинуватила його в надмірних політичних амбіціях.

«Ми вже зрозуміли, що ви хочете стати лідером національного масштабу», — заявив Олександр Корнійчук, глава партії «Слуга народу».

А сам Разумков у виступі перед парламентом заявив, що через понад два роки після виборів право на власну позицію і свободу слова змінилося в Верховній Раді на принцип «хто не з нами — той проти нас». Він каже, що ніколи не плив за течією, та навіть заявив про наміри  балотуватися в президенти. 

Коментарі