Афіша

У Центрі Миколайчука покажуть документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» про масові розстріли євреїв

Фільм присвячений 80-тим роковинам розстрілів у Бабиному Яру.

Фото: Держкіно

12 жовтня у Кіномистецькому центрі імені Івана Миколайчука покажуть документальну стрічку «Бабин Яр. Контекст», що розповідає про масові розстріли євреїв під Києвом 1941 року.

Прем’єра фільму відбулася 6 жовтня. Стрічка заснована на архівних матеріалах. Вона розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року. А також про наслідки цієї трагедії.

Так, 29-30 вересня 1941 року зондеркоманда 4а за сприяння двох батальйонів поліцейського полку «Південь» та української допоміжної поліції без будь-якого опору з боку місцевого населення застрелила в урочищі Бабин Яр на північному заході Києва 33 771 єврея. Фільм реконструює історичний контекст трагедії за допомогою архівних кадрів Красногорського архіву (РДАКФ), Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву імені Пшеничного, а також із приватних зібрань, що документують німецьку окупацію України та подальше десятиліття. 

«Деякі матеріали збереглися дуже добре, деякі були в поганому стані. Реставрація зображень тривала декілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики. Наприклад, ми змогли зібрати повністю виступ Діни Пронічевої на Київському процесі», – каже режисер та сценарист фільму Сергій Лозниця.

Зазначимо, що цього року — 80-ті роковини розстрілів у Бабиному Яру, де, за оцінками істориків, нацисти вбили 100 тисяч людей, із яких приблизно 70 тисяч — євреї.

Початок о 19:00

Вхід вільний.

Нагадаємо, що 8 жовтня у Культурно-мистецькому центрі імені Миколайчука відбудеться спеціальний показ естонсько-українського фільму «Казка про Коника» за участи творців фільму — Уляни Осовської та Дениса Страшного.

Коментарі