Новини

Присвятили волонтерам: у Чернівцях відбувся показ фільму «Казка про коника»

У стрічці йдеться про українця з Естонії — монаха в миру і художника Анатолія Лютюка та його волонтерську місію на Донбасі.

Сьогодні у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука показали документально-анімаційний фільм «Казка про коника».

Творці стрічки Денис Страшний і Уляна Осовська розповіли «Шпальті», що працювали над реалізацією проєкту 7 років.

«Ми почали займатися кіноіндустрією після Революції гідности. Тоді відбувся такий тектонічний розлом і був поштовх відродження нової української ідеї. Кожен шукав українське в собі. І за кордоном почали цікавитися, хто ж така Україна. Ми бажали знайти для себе ті життєві приклади, яким можна наслідувати. А також показати за кордоном, хто ми є. Це одна з ідей фільму», — зазначив Денис Страшний.

Фільм розповідає про війну, але жодної сцени насилля в ньому немає. Тому стрічку можуть переглядати як дорослі, так і діти.

У фільмі йдеться про українця з Естонії — монаха в миру і художника Анатолія Лютюка та його волонтерську місію на Донбасі. Коли почалася війна на сході, він поїхав туди. Під час волонтерської місії пан Анатолій збирає і записує добрі історії, які розповідають мешканці тамтешніх містечок та військові.

У цьому йому допомагає дерев’яний Коник, якого головний герой зробив власноруч. Цей Коник стає героєм анімаційних вставок у фільмі, тобто зображення тих історій про добро.

Вперше фільм презентували у Таллінні на початку 2021 року.

«Презентація і в Естонії, і в Україні відбулася онлайн через карантинні обмеження. Проте з закордону долинали позитивні відгуки. Ми вже побували у 8-ми містах України. Далі запрошують Тернопіль, Одеса, Київ. Буде фестиваль у Карпатах, присвячений героям України, куди нас теж запросили», — розповіла Уляна Осовська.

Також автори стрічки додали, що, можливо, з середини жовтня фільм можна буде переглянути в інтернеті.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі