Новини

Обійшла Італію і Румунію: Україна піднялася з останнього місця у рейтингу фінансової грамотности

Дослідження показало, що рівень фінансової грамотности залежить від рівня доходу й освіти: що вищий рівень фінансових заощаджень, то вищий рівень грамотности у цій сфері.

Фото: jason-leung/unsplash

Україна обійшла Італію, Грузію, Румунію і Чорногорію та піднялася в глобальному рейтингу фінансової грамотности, складеному Агентством США з міжнародного розвитку. Про це повідомляє Ліга.нет

Зазначають, що у попередньому рейтингу за 2018 рік Україна за показником Індексу фінансової грамотности разом із Польщею посідали останнє місце.

Згідно з даними дослідження, рівень обізнаности про фінансові продукти українців наближається до середнього показника для країн Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Наразі близько 79% українців знають щонайменше про п’ять фінансових продуктів. Попри це, рівень користування українцями фінансовими послугами нижчий, ніж у країнах рейтингу. Так, лише 57% наших громадян купували фінансові продукти впродовж останніх двох років. 2018-го це було 60%.

Серед іншого, укладачі рейтингу кажуть, що найнижчий рівень фінансової грамотности у віковій групі українців 18-24 роки. Другий найнижчий показник – у віковій групі 60+ років.

Дослідження показало, що рівень фінансової грамотности залежить від рівня доходу й освіти: що вищий рівень фінансових заощаджень — то вищий рівень грамотности у цій сфері. 

З чого складається Індекс фінансової грамотности 

Рівень знань визначають, надаючи бали за фінансові знання (наприклад, базових понять відсотків, інфляції) та ставлення до питань, які стосуються фінансів (наприклад, короткострокове або довгострокове мислення). Також це фінансова поведінка (фінансове планування, здійснення заощаджень). Наголошують, що низький рейтинг в українців через погані фінансові знання та поведінку.

Коментарі