Новини

NASA запустить ракету, що навмисно вріжеться в астероїд

Потенційно небезпечні астероїди викликають глобальне занепокоєння, тож NASA хоче зібрати максимально точні дані з цієї демонстрації відхилення кінетичного удару.

Фото: Sergey Nivens/Shutterstock)

NASA готує до запуску космічний корабель, який навмисно вріжеться в астероїд. Проєкт назвали місія DART. Його запустять 23 листопада на борту ракети SpaceX Falcon 9, пише CNN.

Мета польоту — перевірка, чи здатний космічний корабель змінити траєкторію астероїда в глибокому космосі. Це буде перша повномасштабна демонстрація цього типу технологій для захисту планети та перший випадок, коли люди помірно змінять динаміку тіла в Сонячній системі.

Як це відбуватиметься

У вересні 2022 року зонд ракети наблизиться до подвійної системи астероїдів Didymos, що складається з Дідімоса і його невеликого супутника Діморфоса. Астероїд  Діморфос буде відносно близько до Землі — на відстані 11 мільйонів кілометрів.  Це — ідеальний час для здійснення місії DART. За даними NASA, DART навмисно впаде на Діморфос, щоб змінити рух астероїда в космосі. 

Астероїд Діморфос обрали, оскільки його розмір може теоретично становити загрозу для Землі. DART вріжеться в Діморфос зі швидкістю 14 763,8 миль на годину. Це зіткнення має змінити швидкість Діморфоса, його зафіксує супутник. Після цього астрономи зможуть порівняти спостереження з наземних телескопів до і після кінетичного впливу корабля DART, щоб визначити, наскільки змінився орбітальний період астероїда.

«Це основне вимірювання, яке покаже нам, як астероїд відреагував на наші зусилля щодо відхилення», — каже  Том Статлер, науковий співробітник програми DART зі штаб-квартири NASA. 

DART — це перший крок у випробуванні методів відхилення небезпечних астероїдів. Потенційно небезпечні астероїди викликають глобальне занепокоєння, тож NASA хоче зібрати максимально точні дані з цієї демонстрації відхилення кінетичного удару.

Виявлення загрози об’єктів, що зближаються із Землею та можуть потенційно завдати серйозної шкоди, є основною метою NASA та інших космічних організацій у всьому світі. Разом цінні дані сприятимуть стратегіям захисту планети та дадуть розуміння, яка сила потрібна для зміщення з орбіти астероїда, який може потенційно зіштовхнутися з нашою планетою.

Коментарі