Новини

75% усього населення — українці: у бразильському місті зробили офіційною українську мову

Діаспора українців у Бразилії — одна з найбільших у світі й налічує близько 500 тисяч осіб.

Фото: VIAJE PARANÁ

У бразильському місті Прудентополіс українську мову визнали офіційною нарівні з португальською. Таке рішення одноголосно підтримали всі присутні міські депутати на засіданні, передає Світовий конгрес українців у Facebook.

Новий закон відкриє нові можливості для обміну спеціалістів між країнами та навчання молоді на університетському рівні в Україні або ж дистанційно, кажуть у повідомленні.

Цікаво що 75% усього населення муніципалітету Прудентополіс — етнічні українці, переважно вихідці з Тернопільщини. Стара українська назва міста — «Прудентопіль». У конгресі наголошують, що муніципалітет Прудентополісу вже встановив дружні відносини з Тернопільською областю.

Прудентополіс приваблює багатьох туристів культурною спадщиною українських іммігрантів. Хоча з першого погляду місто не відрізняється від більшості міст в штаті, воно успадкувало багато надбань української культури: релігію, музику, мову (яку вивчають у школах), народні промисли, вбрання. Так, у Прудентополісі уже більше 60-ти років існує козацьке братство «Українські козаки». У місті діє і український «Музей тисячоліття», в якому відвідувачі можуть ознайомитися із українською історією та культурою.

Діаспора українців у Бразилії — одна з найбільших у світі й налічує близько 500 тисяч осіб. У 2010 році президент Федеративної Республіки Бразилія навіть підписав закон, згідно з яким 24 серпня в країні відзначають національний День української громади.

Додамо, що декілька бразильських муніципалітетів вже узаконили офіційні дві мови на своїй території — німецьку у Помероде та італійську в Серафіна Коррейя і Кашіас-ду-Сул.

Коментарі