Новини

«Таке буває раз на 12 років»: на Буковині очікують рекордний урожай пізніх сільськогосподарських культур

Збір ще триває, однак показники у краї вже більші за торішні та значно вищі, ніж у середньому в Україні.

Рекордний урожай пізніх сільськогосподарських культур очікують на Буковині. Такі показники є, зокрема, завдяки збільшенню посівних площ. Про це розповів «Шпальті» в.о. начальника управління агропромислового розвитку ОДА Богдан Бойчук.

«Здебільшого це завдяки погоднім умовам. Такий урожай в області буває раз на 10-12 років. Збір пізніх сільськогосподарських культур ще триває. Їх завершення залежить від погодніх умов, фінансової спроможности агровиробників, від технічних засобів. Але, звичайно, найбільше — від погоди. Торік збір пізніх культур 1 грудня ще тривав. Цього року, дай Боже, до кінця жовтня зберуть, звичайно, за сприйтливих погодніх умов», — зазначив Богдан Бойчук.

Попри це, показники у краї вже більші за торішні та значно вищі, ніж у середньому в Україні.

На запитання щодо підвищення цін на ці культури Богдан Бойчук  відповів так:

«Ми не можемо відповідати на це запитання, адже цінову політику не ми встановлюємо. Все залежатиме від попиту та пропозиції».

За попередніми розрахунками, за умов сприятливої погоди очікують намолотити майже 650 тисяч тонн зернових та зернобобових культур, що на 72 тисячі тонн більше, ніж 2020 року.

Очікують отримати 180 тисяч тонн пшениці та 390 тисяч тонн кукурудзи на зерно. Крім того, розраховують зібрати майже 30 тисяч тонн ріпака, 130 тисяч тонн сої, 57 тисяч тонн соняшнику. А також 60 тисяч тонн цукрових буряків, 640 тисяч тонн картоплі та 250 тисяч тонн овочевих культур.

Коментарі