Новини

По першій нитці «Північного потоку — 2» запустили газ: що це означає для України

До цього моменту Україна була основною транзитною країною для російського газу в Європу. Запуск газопроводу означатиме великі грошові збитки та втрата політичного впливу на Росію.

Фото: Euronews

У понеділок, 4 жовтня, по «Північному потоці — 2» запустили газ. Оператор проєкту Nord Stream 2 повідомив, що першу нитку газопроводу заповнюють газом.

У компанії пояснили, що пускатимуть газ поступово, допоки не досягнуть необхідних для подальшого технічного тестування обсягу і тиску. При цьому енергетичне агентство Данії повідомило, що ця нитка наразі має усі необхідні дозволи та може починати роботу. Щодо другої нитки потрібно ще виконати кілька вимог.

Що таке Північний потік-2 та чому його будівництво небезпечне для України

«Північний потік — 2» це газопровід, який проходить дном Балтійського моря й доставлятиме газ з Росії до Німеччини. Проєкт передбачає будівництво й роботу двох ниток газогону загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік через Балтійське море до Німеччини. Вартість проєкту — понад 11,5 млрд доларів. Якщо його запустять, газ ітиме в Європу через Балтійське море, а не через українські труби. 

До цього моменту Україна була основною транзитною країна для російського газу в Європу. За новою угодою, яку Україна підписала у 2019-му, обсяг транзиту знизився. У 2020-му він становив 65 млрд кубічних метрів, а у 2021-2024 роках — по 40. Економісти пояснюють, що 40 млрд кубометрів — це межа беззбитковості. Якщо цифра буде нижчою, Україна отримає великі збитки від качання газу та дуже підвищиться ціна на комунальні послуги.

Існуватимуть й політичні наслідки — без залучення України у транзит газу ми втрачаємо важелі впливу на Росію. Під загрозою зростання російського впливу опиняється і Європа, адже до прикладу, Німеччина на 98% залежить від імпортного газу. 

 

 

Коментарі