Новини

Транспортувати газ через «Північний потік-2» мають почати з 1 жовтня. Розповідаємо, що це та які наслідки будуть для України

Через новини про завершення будівництва російського газогону ціни на газ у Європі рекордно зросли.

Фото: nos.nl

8 вересня видання Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що транспортування газу з першого відрізка «Північного потоку-2» до Німеччини планують почати вже з 1 жовтня, адже будівництво газогону вже майже завершено. Через новини про завершення будівництва газогону ціни на газ у Європі рекордно зросли. Так, станом на 6 вересня ф’ючерси на газ у Данії становили понад 679 доларів за МВт-год.

Розповідаємо про «Північний потік 2», його небезпеку для України, реакцію світу та наслідки від появи нового газогону.

Що таке Північний потік-2

«Північний потік — 2» це газопровід, який має пройти дном Балтійського моря й доставляти газ з Росії до Німеччини. Проєкт передбачає будівництво й роботу двох ниток газогону загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік через Балтійське море до Німеччини. Вартість проєкту — понад 11,5 млрд доларів. Якщо його запустять, газ ітиме в Європу через Балтійське море, а не через українські труби. Це призведе до економічних збитків, а також низки політичних загроз.

Чому будівництво потоку небезпечне для України

Зараз Україна — це основна транзитна країна для російського газу в Європу. Щороку Росія прокачувала через українські газопроводи близько 80 млрд кубометрів газу — половину від всього обсягу, який вона поставляє до країн ЄС й Туреччини. За транспортування Україна отримує близько 3 мільярдів доларів.

За новою угодою, яку Україна підписала у 2019-му, обсяг транзиту знизився. У 2020-му він становив 65 млрд кубічних метрів, а у 2021-2024 роках — по 40.

Економіст Олег Пендзин пояснює у коментарі Забороні, що 40 млрд кубометрів — це межа беззбитковості. Якщо цифра буде нижчою, Україна отримає великі збитки від качання газу та дуже підвищиться ціна на комунальні послуги.

Якщо не буде транзиту російського газу, труби перетворяться на металобрухт та гнитимуть. Просто порізати їх не можна, адже качання трубою російського газу забезпечує тиск в розподільних мережах на сході України — ними газ доходить до будинків і підприємств. Якщо цього не буде, доведеться качати газ реверсом. Тобто  у зворотному напрямку — із заходу на схід, але вартість буде вищою. І ці видатки ляжуть на споживачів.

Наслідки будуть не лише фінансові, а й політичні.

Без залучення України у транзит газу в Європу, ми втратимо важелі впливу на Росію, які зараз особливо необхідні через війну. Адже якщо Росія вирішить розпочати повномасштабне вторгнення, це неминуче призведе до порушення роботи магістральних газогонів. І якщо газ не йтиме до Європи — Україна його перекриє — Росія могла б втратити доходи. А тепер такого запобіжника не буде, і Росія зможе безперешкодно розпочати наступ, не маючи загроз в цьому сегменті.

Під загрозою зростання російського впливу опиняється і Європа, адже до прикладу, Німеччина на 98% залежить від імпортного газу. Зараз 40% газу вона вже отримує від Росії. Якщо постачання стане прямим, без залучення України, Кремль зможе тиснути на керівництво європейських країн у своїх інтересах, шантажувати їх перебоями в постачанні палива. Зараз проти газопроводу виступають Польща, Румунія, Чехія, Молдова, Естонія і ще низка держав, через те, що є загроза зростання енергетичного впливу Росії. Крім того, газопровід принесе шкоду екосистемі Балтійського моря.

Навіть сусідня Польща приєдналась до гострої критики газопотоку: міністр закордонних справ країни Збігнєв Рау каже, що «Північний потік-2» з самого початку був проєктом, спрямованим на руйнування єдності Заходу. Міністр наголошує, що уряд Німеччини потрапив у цю пастку, а зараз те саме робить адміністрація президента США Джо Байдена.

Що каже США

Раніше США запроваджувало санкції щодо будівництва газопотоку, але зараз президент США Джозеф Байден заявив про послаблення санкцій заради поліпшення відносин із Німеччиною. Оскільки проєкт вже закінчений, ці санкції можуть зашкодити відносинам з європейськими союзниками, вважає США.

Крім цього, адміністрація американського президента закликала Україну не критикувати майбутню угоду з Німеччиною щодо російського газопроводу «Північний потік-2», бо це нібито може погіршити відносини між Києвом і Вашингтоном.

Все ж США планує захищати Україну і надалі: держсекретар країни Ентоні Блінкен повідомив, що Вашингтон і Берлін обговорюють, як пом’якшити наслідки для України від введення в дію газопроводу. Один із варіантів — гарантувати, що Україна й надалі отримуватиме збори за транзит газу впродовж «багатьох років у майбутньому».

Що каже Німеччина

Після усієї критики німецький уряд остаточно відмовився зупинити будівництво, наполягаючи разом із Росією, що «Північний потік-2» — суто комерційний, а не політичний проєкт.

Щодо ситуації з Україною, в Німеччині заявили що вживатимуть національних заходів, зокрема запровадять санкції проти Росії, якщо та буде використовувати «Північний потік-2» як зброю у гібридній війні з Україною. Обіцяють, що Німеччина наполягатиме на аналогічних кроках на європейському рівні.

Що буде далі

Голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ готовий вести переговори про компенсації через втрату надходжень від транзиту газу. Він додав, що Україна готова прийняти запуск газопроводу, якщо Росія піде з українських земель і гарантуватиме енергобезпеку, але остаточних домовленостей щодо цього питання досі немає.

В України є кілька варіантів забезпечити енергетичну стабільність: зокрема, на зиму ми закачуємо до підземних газових сховищ близько 20 мільярдів кубометрів газу. Цього вистачає, аби опалювальний сезон відбувся без перебоїв. До того ж розглядають варіант з реверсним режимом роботи — імпортувати газ з Європи. Ще один варіант — зберігати газ для європейських компаній. Зараз українські сховища вже зберігають понад 1,4 млрд кубометрів, і ці запаси можна збільшити. Але про остаточні дії України щодо потоку буде відомо вже тільки після запуску.

 

Коментарі