Новини, Репортаж

У Чернівцях відбувся кольоровий інклюзивний забіг. Як це було

У 500-метровому забігу взяла участь 31 дитина.

Сьогодні, 3 жовтня, на Соборній площі відбувся кольоровий інклюзивний забіг. Його провели в межах 5-го ювілейного Півмарафону «Vodogray Chernivtsi Half Marathon».

Організатор події — ГО «Особливі серед нас».

У забігу на дистанції 500 метрів узяла участь 31 дитина. Після закінчення кожному давали приємні бонуси: медалі, воду, йогурт та чашки.

«У нас дитинка з аутизмом, маємо групу. Організатори запросили взяти участь у забігу. Чесно кажучи, навіть не чекали ніяких подарунків, скоріше емоцій», — розповіла мама одного з учасників Наталія Ончуленко.

До заходу залучили чотирьох волонтерів-тренерів.

Зокрема ланкою спорт-терапії займається Олександр Білоус. Він же домовляється з організаторами та готує дітей до забігу.

У коментарі «Шпальті» керівниця ГО «Особливі серед нас» Тетяна Дяченко розповіла, що стараються залучати дітей з особливими освітніми потребами до всіх заходів на Буковині.

«Наша організація функціонує з 2017-го. Щороку ми робимо якийсь забіг. Зокрема долучалися до півмарафонів, «Буковинської милі» — всього, що відбувалося в Чернівцях. Так, наприклад, на «Буковинській милі» ми пробігли кілометр», — каже Тетяна Дяченко.

Ці заходи проводять для того, щоб люди помітили дітей з особливими освітніми потребами, а вони, зі свого боку, відчули себе потрібними та мали можливість брати участь у таких подіях.

Уже вдруге з усіх забігів організація робить його «кольоровим».

«Якщо ми просто біжимо з наліпками, то люди не настільки звертають увагу і не цікавляться цією темою. Головне — це показати, що ми такі, як і всі, та маємо право, щоб наші діти жили в суспільстві повноправно і повноцінно. Тому беремо фарби, а люди запитують: “А можна з вами?”», — пояснює Тетяна Дяченко.

Крім спорту, в організації займаються також арттерапіями. До них входять особливий театр, спорт-терапія, музикотерапія, флай-йога, малювання та англійська мова. Ці заняття проводять як із дітьми, так і з батьками.

Загалом в організації працюють 12 волонтерів на постійній та безкоштовній основі.

«Ми пишемо грантові проєкти, що дозволяють «виживати». Оскільки організація не отримує державної допомоги, ми зрозуміли, що сильніші тоді, коли незалежні», — розповіла Тетяна Дяченко.

Серед ознайомчих заходів для освітян та соціуму проводять флешмоби, а також лекції про методику навчання. Крім того, є програми для психологічної підтримки батьків.

«Ми сподіваємося, що скоро в Україні зникне страх перед людьми з інвалідністю. Це не означає, що їх треба жаліти, потрібно дати можливість бути, як і всі», — додає керівниця ГО «Особливі серед нас».

Детальніше про програму заходів «Vodogray Chernivtsi Half Marathon» можна прочитати тут.

Раніше «Шпальта» писала, що в Чернівцях відкрили особливий простір, де діти можуть займатися арттерапією, театральною майстерністю, іноземними мовами тощо.

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі