Новини

Данський художник забрав у музею 84 тисячі доларів і назвав це мистецтвом

Таку витівку він назвав «Бери гроші та біжи».

Фото: npr.org

Данський художник Єнс Ганінґ привласнив 534 тисячі крон (84 тисячі доларів), які отримав від Музею сучасного мистецтва Kunsten, що в Ольборзі. Кошти виділили на відтворення старих робіт митця, пише Artnet News.

За домовленістю Ганінґ мав використати гроші для відтворення своїх робіт 2007-го та 2010-го років, на яких зображений середній річний дохід австрійця і данця. Коли в музеї відкрили посилку з творами художника, то виявили там лише дві порожні рами.

Сам автор зазначив, що це не крадіжка, а порушення контракту, що є частиною робочих відносин. Своє творіння він назвав «Бери гроші та біжи». Для митця така витівка — приклад нового концептуального мистецтва.

Ганінґ зробив це у відповідь на малу винагороду за участь у виставці. За його словами, лише для того, щоб реалізувати роботи, потрібно заплатити майже 4 тисячі доларів. Також художник заявив, що ці твори вже не актуальні. Тому Єнс Ганінґ закликав людей, які мають погані умови праці, робити те саме — брати гроші і тікати.

Натомість музей пішов назустріч чоловіку, взявши порожні рами до експозиції «Працюй над собою», що присвятили становищу художників на ринку праці. Проте наприкінці січня, як передбачили в договорі, керівництво інституції вимагатиме повернення позичених грошей.

«Я хочу дати Єнсу право сказати, що він створив нову роботу, яка фактично коментує нашу виставку. Але це не та угода, яка у нас була», — прокоментував директор музею Лассе Андерссон.

У відповідь художник заявив, що не планує повертати кошти.

 

Коментарі