Новини

Як буковинцям із 1 жовтня отримати цукрознижувальні препарати безкоштовно

У Чернівецькій ОДА пояснили процедуру отримання е-рецепту та самих ліків для діабетиків.

Towfiqu barbhuiya. Unsplash

З 1 жовтня пацієнти з цукровим та нецукровим діабетом зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки».

Під час брифінгу заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак пояснили процедуру отримання е-рецептів для буковинців.

«Якщо раніше ці ліки видавали через звичайні рецепти, то зараз вони будуть електронними, й оплата буде на аптечні заклади через НСЗУ. Тому голови громад мають працювати над тим, щоб люди, які потребують інсулінових препаратів, змогли не їхати десь у районні центри в аптеки, а дбати про те, щоб ця аптечна мережа була доступна в кожній громаді».

Також Гусак зазначила, що на території области є 37 ендокринологів, які наразі пройшли всі навчання і створюють індивідуальні плани лікування, які вносять в електронну систему охорони здоров’я.

«Людям, які отримували інсулін, необхідно звернутися до своїх ендокринологів лише перший раз для того, аби вони завели індивідуальний план лікування пацієнта. Наразі в електронну систему вже введено понад 300 таких планів. Під час цієї зустрічі виписують електронний рецепт, який надалі буде доступним для продовження сімейним лікарем, із яким укладена декларація цього пацієнта», — пояснила Гусак.

З цим електронним рецептом пацієнт іде в аптеку, яка законтрактована з НСЗУ, й отримує ліки безкоштовно чи з невеликою доплатою — залежно від препарату.

Наталія Гусак також зазначила, що Чернівецька ОДА та Департамент охорони здоров’я постійно моніторять ситуацію, проте розуміють, що перехідні етапи вдаються нелегко, і закликають пацієнтів, у яких виникли проблеми з отриманням послуг, звертатися на гарячу лінію відомства: 553258.

Нагадаємо, з 1 жовтня МОН розширює програму реімбурсації. Тож хворі на цукровий діабет зможуть отримати інсулін. До кінця року на цю програму виділили 660 млн грн. Цього достатньо, щоб забезпечити ліками всіх хворих, зазначають у пресслужбі.

Пацієнт, який отримує інсулін, повинен мати індивідуальний план лікування від лікаря з визначенням типу і дозування.

Інсулін можна буде отримати в будь-якій аптеці без прив’язки до місця реєстрації хворого і місця роботи лікаря, але в аптеки повинен бути договір із Національною службою здоров’я щодо реімбурсації.

Коментарі