Новини

У посвідченні водія ввели зміни. Що вони передбачають

Зокрема збільшили термін чинности складеного теоретичного іспиту (від трьох місяців до двох років).

Фото: rearviewsafety.com

Відучора, 28 вересня, набула чинности постанова Кабміну про впровадження типового посвідчення водія згідно з європейськими стандартами. Про це повідомляє головний сервісний центр МВС.

Зокрема йдеться про відображення інформації щодо обмежень у керуванні транспортним засобом. Їх позначатимуть не піктограмами, а кодами, що використовують у європейських водійських документах

Зазначають такі категорії обмежень:

— медичні причини обмежень (окуляри, слухові апарати, протези кінцівок тощо);

— пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, пристосована педаль зчеплення, модифіковані гальмівні системи тощо);

— керування транспортним засобом лише в денні години, тільки без пасажирів, у межах міста/регіону тощо.

Інформація про складання іспиту на автомобілі з автоматичною коробкою передач також змінилася. У графі 12 документа стоятиме код «78», що означатиме право керувати тільки транспортними засобами на «автоматі».

Крім того, одночасне відкриття двох категорій можливе шляхом складання іспиту лише за вищою з них (крім категорій B1, B, BE). Якщо водія, який має декілька відкритих водійських категорій, позбавили права керування, то повернути посвідчення він зможе, склавши теоретичний та практичний іспити за вищою категорією в сервісному центрі МВС.

Якщо потрібно відкрити нижчу категорію або категорію водіння з причепом, то надавати вже наявні документи, що підтверджують навички керування, немає потреби.

Для старих посвідчень змін не передбачили. Якщо особа склала практичний іспит на автомобілі з механічною коробкою передач, то зможе керувати транспортним засобом із будь-якою коробкою.

Також збільшили термін чинности складеного теоретичного іспиту від трьох місяців до двох років. Проте він не може перевищувати строк дії свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв.

Коментарі