Новини

Чи отримає готель «Буковина» землю: депутати дозволили, у Клічука декілька днів на вето

Спочатку проєкт рішення передбачав відмову підприємству в наданні землі, але депутати більшістю голосів віддали земельну ділянку готелю.

Чергові сутички на засіданні сесії Чернівецької міської ради відволікли увагу від суперечливого рішення щодо надання земельної ділянки (0,18 га) підприємству «Бізнес-центр Буковина» (в народі більш відомому як готель «Буковина»).

Річ у тому, що на початку розгляду поправка до проєкту рішення «Про внесення змін до переліку парків та скверів у місті Чернівцях» мала протилежний зміст: «вилучити земельну ділянку на вулиці Головній, 141 (ТОВ «Бізнес-центр Буковина)».

Проте депутат фракції «Європейська солідарність» Василь Максимюк запропонував слово «вилучити» замінити на «надати». Цікаво, що співвласниками готелю є депутат міської ради від опозиційної фракції «Рідне місто» Валерій Чинуш та його дружина. Водночас Василь Максимюк є представником більшости. Зрештою, за це рішення проголосували 24 депутати міськради. Ось повний перелік:

Якщо коротко, пропозицію Василя Максимюка підтримали представники трьох опозиційних сил: «Команди Михайлішина», «Народного контролю» та «Рідного міста». Крім того, майже повним складом голосували «Європейська солідарність» (за винятком Наталії Фрунзе), «Слуга народу» (окрім відсутньої Світлани Широкової). Думки «Пропозиції» розділилися: не підтримали це рішення Олексій Каспрук, Тетяна Шепелько та Юлія Сафтенко. А от Андрій Кавуля, Степан Руденко та Михайло Шкурей були «за».

У коментарі журналістам із «Суспільного» депутат ЄС Василь Максимюк пояснив, що запропонував надати землю готелю у зв’язку з тим, що дозвіл не суперечить законодавству. В іншому ж випадку до рішення можуть бути претензії з боку юридичного управління міської ради.

Також депутат додав, що готель отримував ділянку в оренду минулого скликання й логічно було її продовжити. Тим паче, що власник не планує забудовувати означену ділянку.

Водночас начальник юридичного управління міської ради Сергій Венгринюк розповів, що насправді на сесії він та Василь Максимюк мали діаметрально протилежні погляди на це рішення. Юридичне управління не мало б претензій, якби документ ухвалили без запропонованої Максимюком зміни.

«Мої заперечення до обговорення цього питання на сесії полягали в тому, що в разі внесення таких змін потрібно оформити окремий проєкт рішення, який потрібно було б опублікувати за 10 днів та обговорити на профільній комісії. Виходячи з голосування, більшість депутатів не підтримала мою позицію», — каже Сергій Венгринюк.

З його слів, цю земельну ділянку вніс Департамент урбаністики та архітектури міської ради в перелік скверів і парків. Тому власник бізнес-центру й отримав відмову. Щоби надати йому дозвіл, потрібно було б спочатку вилучити цю землю з переліку скверів та парків.

«Надання готелю земельної ділянки не є порушенням законодавства. Проте є процедурне порушення, бо це потрібно розглядати окремим проєктом рішення», — пояснює пан Сергій.

Проте очільник юруправління наголосив, що рішення сесії ще не є остаточним. Наразі міський голова має час, аби накласти вето. Для цього є ще п’ять днів.

 

Коментарі