Новини

80 роковини: сьогодні — День пам’яті жертв Бабиного Яру

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру одночасно в 15 тисячах шкіл України відбудеться Національний урок пам’яті.

Фото КМДА Аудіовізуальна інсталяція, присвячена вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру

Сьогодні, 29 вересня, в Україні згадують жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту. Про це повідомляє УНН.

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру одночасно в 15 тисячах шкіл України відбудеться Національний урок пам’яті. Його проведе Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» спільно з Міністерством освіти і науки України.
Урок покликаний виробити негативне ставлення до фактів дискримінації, зневаги до людської гідности, зазіхань на право на життя. Урок для учнів 5-11 класів проходитиме на базі онлайн-платформи «Червона точка пам’яті», розробленої Меморіальним центром. Усі матеріали готували з урахуванням віку й емоційної зрілости школярів. Стрім уроку також зроблять на сайті Міністерства освіти і науки та в соціальних мережах Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«За результатами досліджень майже половина українців не знає, де розташований Бабин Яр. Саме тому основним завданням освітнього напряму Меморіального центру є просвіта та створення нових моделей викладання історії Голокосту», — наголосила директорка освітніх проєктів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Анна Мазарчук.

Про День пам’яті жертв Бабиного Яру згадав на своїй сторінці у фейсбуку Президент України Володимир Зеленський.

«Збереження пам’яті про Другу світову війну, зокрема про трагедію Бабиного Яру та Голокосту, – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями. Гідне вшанування пам’яті всіх загиблих – наш обов’язок перед минулими поколіннями», — мовиться у дописі Президента.

Довідково: Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених; євреїв і циган — за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні — 29 та 30 вересня 1941-го — там розстріляли майже 34 000 євреїв. Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941, вбили 752 пацієнтів психіатричної лікарні імені Івана Павлова, яка була безпосередньо біля Бабиного Яру. Точне місце розстрілу невідомо.

У 1941-1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

За даними історика, провідного наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру розстріляли 90-100 тисяч людей, із них приблизно 65-70 000 євреїв.

Коментарі