Новини

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях нагородили переможців туристичного конкурсу

Метою конкурсу було посилення уваги до історико-культурної спадщини Буковини та сприяння розвитку літературного туризму.

У Чернівцях відбулося нагородження переможців туристичного конкурсу «Слідами Букової землі», який стартував у лютому. Учасники мали розробити туристичний маршрут за мотивами роману Марії Матіос «Букова земля».

Організатори конкурсу хотіли посилити увагу до історико-культурної спадщини Буковини та сприяти розвитку літературного туризму.

Учасники, яких було 20, із різних куточків України.

Голова експертної ради конкурсу Інга Кейван зауважила, що кожен із них розробив маршрут, вартий уваги.

«Першим завданням було прочитати «Букову землю» (роман Марії Матіос, – ред.). Дехто зійшов із дистанції вже на цьому етапі. Також учасники мали звернути увагу на природні атракції, які можуть бути на маршруті. Окрім цього, говорили про те, як запропоновані маршрути можуть посприяти розвитку місцевого бізнесу. Також ми просили учасників звернути увагу на те, наскільки маршрут є доступним для маломобільних людей. І було дуже приємно, що учасники врахували всі побажання», — зазначила Інга Кейван.

Отже, третє місце отримав маршрут «Межа / безмежжя. Від мосту до мосту», який розробили Валентина Лєснова, Ольга Забудкова, Світлана Негодяєва — команда Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Сучасне селище Станиця Луганська — це межа. Межа — це не завжди про розлучення, кордони. Це — місце зустрічі, те, що створюється. Тож наш маршрут не про роз’єднання, а про об’єднання, про зустрічі. Краєзнавчий музей у Станиці багато нам допомагав, тож там сподіваються впровадити маршрут. На щастя, центром Станиці можна ходити, там більш-менш безпечно. Тож дякуємо за можливість об’єднати Луганщину і Буковину», — сказала Ольга Забудкова.

Друге місце отримав маршрут «Таємниці Букової землі: правдива бувальщина, примхи історії та дрібка побрехеньок» екскурсоводки з багаторічним стажем Тамари Рудяги.

Цей маршрут розпочинається біля ратуші, проходить через місто Сторожинець і завершується у Берегометі.

Перше місце здобув проєкт «Плаями невідомої Букової землі» Віктора Скрипника та Романа Гищука. Над розробкою цього маршруту працювали команда Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, громадські організації «Гостинна Буковина» та Чернівецька обласна федерація спортивного туризму.

«У нашому маршруті 16 екскурсійних портфелів. Ми використали і легенди, пам’ятки природи, історії. Тому я щиро радий, що ми причетні до цієї потужної ідеї. Переможцем сьогодні є туризм на Буковині, адже ми маємо що показати», — сказали Віктор Скрипник та Роман Гищук.

Оскільки кожен з учасників продемонстрував гідні проєкти, експерти вирішили додатково преміювати їх.

«Мене вразило те, як учасники перейнялися книгою, її історією. Деякі з них плакали, презентуючи свій проєкт. Я від своєї ГО вирішила преміювати наймолодшу учасницю конкурсу, вона ще студентка. Вона отримала сертифікат та зможе безкоштовно пройти курси екскурсовода», — зазначила експертка Оксана Лелюк.

Усі проєкти-переможці готові до запуску, а, отже, до практичного використання.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі