Новини

Понад 100 медпрепаратів пацієнти отримають безкоштовно — МОЗ

Уже з 1 жовтня оновлений реєстр починає діяти.

Фото: Reuters

Міністерство охорони здоров’я оновило Реєстр лікарських засобів, вартість яких будуть відшкодовувати за програмою державних гарантій. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Серед них — препарати для лікування пацієнтів із цукровим діабетом І типу, нецукровим діабетом, із розладами психіки та поведінки (епілепсія, шизофренія, ПТСР, депресія, афективні та невротичні розлади).

Уже з 1 жовтня оновлений реєстр почне діяти, а вартість доданих препаратів будуть відшкодовувати. Пацієнти зможуть отримувати необхідні ліки в аптеках або безоплатно, або з доплатою. Вартість медпрепаратів для аптек компенсує держава.

Загалом у списку медикаментів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу є 293 препарати, що можна отримати безоплатно або з доплатою. З 1 жовтня реєстр розширять ще на 138 медпрепаратів.

Ліки виписуватимуть і відпускатимуть за електронним рецептом. Це дозволить посилити контроль за відпуском препаратів з аптек та запобігти їхньому нераціональному використанню.

Для пацієнтів з епілепсією, психічними та невротичними розладами е-рецепт зможе виписати невролог або психіатр, а також дитячі лікарі за цими ж спеціальностями.

У НСЗУ додають, що сімейні лікарі не виписуватимуть е-рецепти за напрямами «Розлади психіки та поведінки» і «Хвороби нервової системи».

Коментарі