Новини

Вибори в Німеччині: громадяни обирають новий склад Бундестагу

Очікують, що близько 40 % виборців проголосують поштою.

Фото: arhar.kz

Сьогодні, 26 вересня, у Німеччині відбуваються парламентські вибори. Для голосування о 8-й годині ранку відкрили виборчі дільниці. Про це повідомляє видання DW.

За місця в Бундестазі змагаються 47 партій. Їхні лідери мають невеликий відрив: соціал-демократи випереджали консервативний блок ХДС/ХСС лише на кілька відсотків, тому хто переможе — невідомо. Під час соцопитування, що провели 17 вересня, 82% німців не знали, за кого голосуватимуть на виборах.

Чинна канцлерка ФРН Анґела Меркель не подавала свою кандидатуру на цих виборах. Нагадаємо, що вона провела на чолі уряду 16 років.

Близько 60,4 мільйона громадян Німеччини мають право голосування на цих виборах, з них приблизно 2,8 мільйона — уперше. Вибори відбуваються за змішаною системою.

Після зачинення дільниць о 18:00 оголосять перші прогнози на основі екзитполів. За даними виборчої комісії, кількість громадян, що голосували поштою, може сягнути 40%. На минулих виборах парламенту в 2017 році поштою для голосування скористалися лише 28,6% німців, а явка на виборах становила 76,2%.

Чинний склад Бундестагу налічує 709 депутатів, що є рекордом. Мінімальна кількість мандатів, визначена німецьким законодавством, становить 598.

Коментарі