Новини

Вагітні жінки передають антитіла до коронавірусу своїм малюкам після вакцинації — дослідження

Під час дослідження вчені вимірювали антитіла у пуповинній крові.

Фото: unsplash

Вагітні жінки, які вакцинуються від коронавірусу «Pfizer» від BioNTech чи «Moderna», передають плоду антитіла до коронавірусу. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на результати нового дослідження американських учених.

Під час дослідження науковці вимірювали антитіла у пуповинній крові. Так вони мали дізнатися, чи з’являється у плоду імунітет до коронавірусу, якщо мати імунізується під час вагітности.
У результаті дослідження в усіх 36 протестованих малюків знайшли антитіла до коронавірусної хвороби, після того, як їхні матері отримали дозу іРНК-вакцини («Pfizer» чи «Moderna»). На відміну від традиційних вакцин препарати на основі інформаційної РНК вчать клітини виробляти білок, який запускає імунну реакцію у випадку зараження.

«Ми цього не очікували. Ми думали побачити більшу варіативність», — розповідає Ешлі Роман, співавторка дослідження.

Це дослідження може заохотити більше жінок вакцинуватися в період вагітности, кажуть учені. Вони зазначають, що це відкриття має велике значення для охорони здоров’я, та рекомендують усім вагітним жінкам щепитися заради користи малюка.

Лінда Еккерт, професорка акушерства та гінекології з Університету Вашингтона, також радить вагітним жінкам вакцинуватися, адже це «проактивний вибір, який можуть зробити вагітні для захисту своїх малюків», оскільки серед немовлят усе частіше фіксують випадки зараження коронавірусом.

Додамо, що експерти ВООЗ радять продовжувати грудне вигодовування і під час захворювання COVID-19, і після вакцинації від коронавірусу. Якщо інфікована мати вживає відповідні заходи обережности, вона може годувати дитину грудьми.
При цьому інфікованим матерям радять надягати під час годування маску, ретельно мити руки з милом, перш ніж доторкнутися до дитини, а також регулярно дезінфікувати поверхні, до яких вони торкаються.

Коментарі