Новини

В Україні ухвалили закон про олігархів: кого вважатимуть такими та що на них чекає

До другого читання надійшло понад тисяча поправок до цього законопроєкту.

Фото: 24 канал

Сьогодні, 23 вересня, Верховна Рада на пленарному засіданні ухвалила у другому читанні законопроєкт про деолігархізацію (№5599). За нього проголосували 279 народних депутатів. «Проти» були 54 парламентарі, а ще 27 утрималися. Про це передає hromadske.

До другого читання надійшло більше тисячі поправок до цього законопроєкту. При цьому комітет врахував 59 із них і тільки 13 поставили на голосування. Це сталося, бо закон розглядали за скороченою процедурою. Під час вивчення опозиційні депутати блокували трибуну.

Зазначимо, якщо у першій версії законопроєкту олігархом була людина, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, то тепер вона повинна мати і економічну, і політичну вагу. Цей закон набирає чинности з дня, наступного за днем його опублікування. Його введуть у дію через шість місяців із дня набрання ним чинности.
Кого відтепер вважатимуть олігархом
Олігархами в Україні вважатимуть громадян, які одночасно відповідатимуть щонайменше трьом із цих ознак:
— беруть участь у політичному житті;
— мають значний вплив на засоби масової інформації;
— є кінцевими бенефіціарними власниками суб’єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та впродовж одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
— мають активи на понад один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних громадян (зараз це 2 мільярди 270 мільйонів гривень або трохи більше 83 мільйонів доларів).

Визначатиме, чи є людина олігархом, Рада національної безпеки й оборони. Звертатися до РНБО можуть Кабінет Міністрів, член РНБО, член Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету України. РНБО буде також опікуватися Реєстром олігархів.

Які будуть наслідки для олігархів

Якщо людину визнають олігархом, на неї можуть накласти такі обмеження:

— заборона робити внески на підтримку політичних партій;
— купувати об’єкти великої приватизації;
— фінансувати будь-яку політичну агітацію, проведення мітингів або демонстрацій із політичними вимогами та гаслами.
Олігархи також повинні будуть подавати декларацію, як це роблять чиновники.

Люди, яких підозрюють у тому, що вони є олігархами, матимуть право письмово пояснити свою позицію та / або надати інші документи. Рішення про усунення людини з Реєстру олігархів ухвалюватимуть у випадку, якщо буде підтверджений факт, що у такого громадянина відсутні не менше двох ознак зі списку.

Відомо, що цей законопроєкт направили на експертизу до Венеційської комісії. Вона повинна надати свою позицію щодо законопроєкту в кінці цього року, 15-16 грудня.

 

 

Коментарі