Новини

Україна стала найбільшою постачальницею картоплі для Білорусі: чому

У країні різко піднялися ціни через недостатню кількість картоплі у зв’язку з посухою.

Україна стала найбільшою постачальницею картоплі в Білорусь. Цього року наші сусіди вперше імпортують її під час збирання власного врожаю. Такі результати підсумку перших семи місяців 2021 року підрахували аналітики платформи EastFruit.

За вказаний період Білорусь ввезла з України 15,5 тисяч тонн картоплі. 

EastFruit зазначають, що північні сусіди вперше імпортують продукт під час збирання власного врожаю. Це явище незвичне, адже під час збирання врожаю ціни на картоплю досягають мінімальних значень. Крім того, Білорусь відома як великий експортер, а не імпортер картоплі.

Причиною, з якої Білорусь купує бульбу з закордону, а не продає її, є високі ціни на цей продукт: за минулий тиждень ціни на картоплю в країні досягали $0,30 за кг. Це вище, ніж у всіх інших країнах регіону, крім РФ. Високі ціни на картоплю спричинили побоювання щодо обсягів її виробництва в 2021 році через літню посуху, вважають в EastFruit.

Додамо, що за підсумками 2019 року Україна ввійшла до трійки світових виробників картоплі. Крім цього, вона залишається світовою лідеркою з експорту соняшникової олії. Так, у країні збільшили експорт основних видів рослинних олій на 5,28 млрд доларів за вересень 2019-серпень 2020. Торік частка української олії у світовому експорті була 54,9%. 

 

 

Коментарі