Новини

В Україні запроваджують кримінальну відповідальність за підробку COVID-сертифікату

Останнім часом в Україні зафіксували понад 30 випадків підробок сертифікатів про вакцинацію.

Фото: Alexander Raths

Сьогодні, 22 вересня, Кабінет міністрів погодив законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за продаж та користування підробними COVID-сертифікатами.

Проєкт закону розробили після рішення Ради національної безпеки та оборони від 30 липня про забезпечення епідемічної безпеки населення, а 19 серпня президент України Володимир Зеленський підписав даний указ.

Відтак, в Кримінальний кодекс додадуть статтю 321\3, яка передбачатиме покарання за:

— використання підроблених документів, які підтверджують наявність профілактичних щеплень у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі до двох років;

— за внесення неправдивих відомостей до медичної документації про щеплення для медичних працівників — у вигляді штрафу від 34 до 68 тисяч гривень, або обмеження волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади;

—  за виготовлення фальшивих документів про вакцинацію, у розмірі штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

Додамо, що нещодавно головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявляв, що в Україні правоохоронні органи відкрили понад 30 справ за підробку сертифікатів про вакцинацію, та анонсував створення даного законопроєкту. 

«Що стосується підробок. Зараз вже 30 кримінальних проваджень є по тих випадках, коли було зафіксовано підробку документів або сертифіката про вакцинацію», — розповів він.

Раніше ми писали про те, що COVID-сертифікат можна буде роздрукувати з «Дії» вже  наприкінці вересня.

Коментарі