Новини

В Україні ухвалили закон, який забороняє антисемітизм: що він передбачає

Ухвалення закону збіглося з черговою річницею трагедії у Бабиному Яру, де 29 вересня 1941-го масово розстрілювали євреїв.

Фото: Royalty-Free/CORBIS

Верховна рада ухвалила закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні. Відповідне рішення підтримали в другому читанні на засіданні 22 вересня. Нові норми ініціювали кілька десятків депутатів з різних фракцій, на чолі з Максимом Бужанським зі «Слуги Народу», а їх ухвалення збіглося з черговою річницею трагедії у Бабиному Яру, де 29 вересня 1941-го масово розстрілювали євреїв. 

Закон визначає антисемітизм як таке сприйняття євреїв, що виражається у ненависті. Це риторичні та фізичні прояви ненависті, спрямовані на євреїв та/або їхню власність, установи, релігійні місця єврейської громади.

Що значить антисемітизм у новому законі:

— заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження;

— заклик, приховування або виправдання вбивства чи заподіяння шкоди особам єврейського походження;

— висловлення неправдивих, ненависницьких та таких, що озлоблюють, заяв про осіб єврейського походження;

— публічні висловлювання, пов’язані із засудженням осіб єврейського походження як колективно відповідальних за реальні чи уявні;

— правопорушення, скоєні однією особою або групою осіб незалежно від етнічного походження чи віросповідання;

— заперечення Голокосту (факту геноциду євреїв під час Другої світової війни);

— виготовлення або  поширення будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання;

— публічне використання матеріалів, символів та зображень антисемітського змісту;

— умисне пошкодження або руйнування будівель, інших споруд, що належать єврейським громадам з мотивів антисемітизму;

— умисне пошкодження, руйнування або осквернення місць поховань осіб єврейського походження, пам’ятників, пам’ятних знаків;

— нетерпимість до осіб неєврейського походження;

— заклики до антисемітизму.

Усі види та прояви антисемітизму в Україні забороняє цей законом, а особи що порушуватимуть правила, нестимуть цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Серед іншого, автори закону згадують про те, що в Україні є багато місць паломництва для євреїв: Белз, Гадяч, Садгора, Меджибож і Умань. Але відвідування цих місць для єврейських паломників супроводжується «юдофобською риторикою та спалахами антисемітизму».

Автори закону зазначають, що злочини на ґрунті ненависті, нетерпимість і дискримінація стосовно будь-якої групи несуть загрозу всьому суспільству. 

«Взявши курс на дотримання демократичних принципів, Україна ще раз підтвердить, що боротьба з антисемітизмом є задачею та обов’язком як нашої держави, так і нашого суспільства», — підкреслюють автори.

Нагадаємо, що Цьогоріч юдейський Новий рік — Рош Ха-Шана, святкували 6-8 вересня. Щороку до України, а саме в Умань, прибувають тисячі хасидів. Саме там похований раббі Цадик Нахман. Його вважають зачинателем брацлавського хасидизму. Через це хасиди щороку на Новий рік приїжджають до його могили. Цього року на святкування  в місто Умань прибуло понад 29 тисяч паломників-хасидів.

Коментарі