Новини

Іудеї відсвяткують Новий 5782 рік: традиції і значення свята

У перший вечір Рош ха-Шана прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним у Книгу життя.

Фото
Jorge Fernández Salas, unsplash.com

Цьогоріч іудейський Новий рікРош Ха-Шана, припадає на 6-8 вересня. У 2021 році, за єврейським календарем, настає 5782 рік. Рош Ха-Шана відрізняється від традиційного святкування Нового року. Це час переосмислення прожитого, покаяння і надії на майбутнє.

У перший вечір Рош ха-Шана прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним у Книгу життя. Під час святкової трапези прийнято вмочати хліб (зазвичай круглу халу), над яким було вимовлено благословення, у мед, щоб наступний рік був солодким. Також існує звичай їсти яблука з медом.

Фото
Igal Ness, unsplash.com

Подібно до всіх єврейських свят, цей день проводять у молитві. Молитви, що читаються в Рош ха-Шана, повинні містити десять іудейських текстів, які згадують Бога як царя. Ще десять текстів, які згадують Бога, який пам’ятає все. І десять текстів, в яких згадується шофар — баранячий ріг, один з головних атрибутів свята.

Шофар, в який сурмлять у ході ранкової молитви, закликає вірян на Божий суд і нагадує і про агнця, якого Авраам приніс у жертву замість свого сина Ісаака. Це символізує готовність кожного віруючого до самопожертви.

Також вважають, що звуки шофара досягають небес і збивають з пантелику сатану, який у цей момент доповідає Богу про всі людські гріхи. Обвинувача приголомшують трубні звуки і він не може прочитати весь свій викривальний список.

Протягом двох святкових днів євреї ходять у синагогу, щоб молитися і слухати священні звуки шофара, які звертаються до людської совісті.

Існує ще один обряд, пов’язаний з єврейським Новим роком. Він називається Ташла і символізує позбавлення від гріхів року, що минає. Віряни збираються на березі якоїсь водойми, читають молитви і витрушують у воду крихти з кишень, ніби згодовуючи свої гріхи рибам.

На святковому столі має бути риба неодмінно з головою, нарізана кружальцями морква (що нагадує золоті монети), круглий, у формі вінка, хліб хала.

У Рош Ха-Шана заборонено пробувати гірку і кислу їжу, щоб наступний рік не приніс горе і біди.

А ще не прийнято їсти горіхи, бо числове значення слова «горіх» івритом — те ж, що й числове значення слова «гріх».

Щороку до України, а саме в Умань, прибувають тисячі хасидів. Саме там похований раббі Цадик Нахман. Його вважають зачинателем брацлавського хасидизму. Через це хасиди щороку на Новий рік приїжджають до його могили.

Цього року очікують близько 50 тисяч хасидів. А щоби забезпечити порядок під час святкування, в Умань прибули 11 поліцейських з Ізраїля.

Коментарі