Репортаж

Про українських науковиць: у Чернівцях відкрили виставку «Наука – це вона»

Мета виставки – популяризувати гендерну рівність у науковій діяльності.

Виставку «Наука – це вона» відкрили сьогодні у чернівецькій «Резиденції молоді».

Основна мета проєкту – показати не лише Україні, а й світу, що в науки є талановиті «обличчя» не лише чоловічі, а й жіночі. Про це «Шпальті» розповіла співорганізаторка проєкту STEM is FEM та координаторка арт-кампанії «Наука – це вона» Дар’я Бичкова.

«Ми відібрали 12 науковиць, які працювали і продовжують діяльність у ХХ-ХХІ ст. над технічними спеціальностями. Портрети науковиць створювали 5 ілюстраторів. Коли портрети були готові, ми запустили всеукраїнський конкурс есе. Дівчата віком від 14 до 21 року мали написати свої власні творчі уявлення про те, як працювали і який внесок зробили в науку героїні проєкту. З понад 500 есе ми обрали 12, які можна прочитати, відвідавши виставку», — розповідає координаторка заходу.

Також Дар’я Бичкова додала, що ще однією метою проєкту – показати дівчатам, які ще думають над тим, яку професію обрати, що у науці є місце жінкам. Таким чином мотивувати до наукової діяльности молодь.

«Ця виставка вже була у Полтаві, Хмельницькому, Києві, Маріуполі. Пізніше вирушить до Львова, Одеси, Дніпра та інших міст України. 16 вересня цю виставку ми презентували у Берліні. Наразі ведемо перемовини, щоби експонувати виставку і посольствах України у різних країнах світу. Ми дуже раді, що проєкт з всеукраїнського переростає у всесвітній», — підсумувала Дар’я.

На відкритті були відомі науковиці Буковини, які поділилися міркуванням щодо місця жінки у науці.

«У нас жінок-науковиць є чимало. Я би сказала, що скоро треба розглядати гендерну нерівність щодо того, що жінок в науці більше, ніж чоловіків. Не можу сказати, чи існувала проблема гендерної нерівності у нас. Я кандидат філософських наук, апробувала докторську спеціальність з психології. Коли я приїхала в Київ для захисту дисертації з філософії, мені сказали: «Жінка-філософ – це парадокс!». Тоді це був шок і парадокс для чоловіків. А зараз я такого не бачу», — сказала  проректорка з виховної роботи БДМУ Ніна Зорій.

Кандидатка біологічних наук, асистентка кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ Оксана Баглей зауважила, що на Буковині є чимало жінок-науковиць, які варті того, щоб про них говорили.

«Цей проєкт – дуже гарна ідея. І наступним кроком, я б рекомендувала, зробити виставку жінок-науковиць нашого краю. Адже у нас є багато вишів і ми маємо знати цих людей, цікавитися і тішитися їхніми здобутками і говорити про це при житті, а не посмертно. Наразі в екології набуває популярності системний аналіз, бо ми, на жаль, живемо в епоху екологічної кризи. Тому перспективи наукової діяльності в екологічній галузі дуже великі», — сказала Оксана Баглей.

Заступниця директорки Резиденції молоді Марія Ковальська зауважила, що молцентр охоче погодився, щоб виставка експонувалася тут, адже «молцентр – це простір, куди можуть завітати усі охочі і побачити щось нове і корисне».

Директорка МКУ «резиденція молоді» Світлана Олексійчук зазначила, що після завершення виставки «Наука – це вона» (яка триватиме до 10 жовтня), буде виставка, присвячена жінка-науковицям Буковини. 

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі