Афіша

«Наука – це вона»: У Чернівцях відкриють виставку картин про видатних українських науковиць

Ціль проєкту – розповісти про здобутки українських науковиць, зацікавити молодь у науці, а також спростувати міф про те, що наука – це виключно чоловіча справа.

Фото: stemisfem.org

У середу, 22 вересня у «Молодіжному центрі Чернівців «Резиденція молоді» відбудеться відкриття виставки «Наука – це вона» проєкту освітньої ініціативи STEMisFEM. Серед спікерів заходу — заступник міського голови Юрій Лесюк, директорка департаменту соціальної політики Наталія Фрунзе, начальниця Чернівецького управління освіти  Ірина Ткачук та інші громадські діячі.

Експозиція складатиметься із 12 портретів видатних українських науковиць ХХ-ХХІ століття, що стилізовані  сучасними ілюстраторами та ілюстраторками. Крім цього, підписи під картинами розповідатимуть про життєвий та науковий шляхи героїнь виставки. Їх написали дівчата-аматорки віком від 14 до 21 року у рамках загальнонаціонального конкурсу. Усього організатори отримали 561 роботу і обрали 12 найкращих – по учасниці на кожну науковицю.

Директорка «Резиденції молоді» розповідає, що організація виступає за гендерну рівність та подолання стереотипів, саме тому й проводитиме таку виставку:

«Хтось досі ділить сфери діяльності на чоловічі та жіночі? Ми за гендерну рівність та подолання стереотипів. Запрошуємо усіх бажаючих на презентацію виставки та обговорення її значення», — зазначає Світлана Олексійчук.

Ініціатор проєкту «Наука – це вона» Сергій Токарєв каже, що проєкт має надихати молодих дівчат на наукову кар’єру:

«Наука – це вона» руйнує шкідливі упередження щодо неспроможності жінок опановувати важкі технічні галузі науки, надихає молодих дівчат видатними прикладами та дарує кожному українцю 12 нових чудових приводів пишатися своєю батьківщиною», – розповідає Токарєв.

Виставка проходитиме до 10 жовтня.

Графік роботи «Резиденції молоді» – пн.— пт. з 11:00 до 19:00.

Вхід вільний.

Довідка

«Наука – це вона» — освітній арт-проєкт STEM is FEM, що реалізовується за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

Ціль проєкту – розповісти про здобутки українських науковиць, зацікавити молодь у науці, а також спростувати міф про те, що наука – це виключно чоловіча справа. В рамках глобальної кампанії ООН Жінки «Покоління рівності» організатори популяризують гендерну рівність серед молоді та забезпечують лідерство жінок в технологіях та інноваціях.

Раніше ми розповідали про те, що у межах освітнього арт-проєкту «Наука – це вона» Укрпошта презентувала однойменний поштовий блок із чотирьох марок, на яких зображені українські науковиці, що досягли вагомих здобутків у ІТ, фізиці та математиці.

Коментарі